Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više prijava nepravilnosti

'E nećete bando lopovska'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za vrijeme lokalnih izbora građani su prijavili dva različita pokušaja kupovine glasova za 200 do 400 kuna ako kandidatima predoče dokaz u obliku fotografije.

Nevažeći glasački listići na Lokalnim izborima ili nepravilnosti u postupku glasovanja na biralištima - ukoliko primjetite eventualne nepravilnosti šaljite nam fotografije ili videa s osnovnim informacija na moj.report@novatv.hr uz naznaku 'NEPRAVILNOSTI'.

Pročitajte i ovo Predsjednik DIP-a Radovan Dobronić Konferencija za medije DIP objavio podatke o izborima, na dva mjesta će se ponoviti: "Po pitanju izlaznosti su bitne dvije stvari" Glasanje na parlamentarnim izborima Velik odaziv Objavljeni novi podaci: Ovi su gradovi rekorderi po izlaznosti

GONG upozorava: Raste broj prijava o nepravilnostima

Raste broj prijava građana i GONG-ovih promatrača o nepravilnostima na lokalnim izborima, uglavnom u odnosu na profesionalnost biračkih odbora, neprimjereno ponašanje kandidata, kršenje izborne šutnje, a prijavljena su i dva pokušaja kupovine glasova, navodi se u izvješću GONGA o tijeku izbora do 16 sati.

Kupovina glasova za 200 do 400 kuna

Građani su prijavili dva različita pokušaja kupovine glasova za 200 do 400 kuna ako kandidatima predoče dokaz u obliku fotografije (Slavonski Brod i Vir, a u slučaju iz Podstrane ne spominje materijalna korist).

U brojnim dojavama o nepravilnostima u radu biračkih odbora navodi se da članovi biračkog odbora upućuju birače za koga glasati (Đakovo, Voćin, Split); da kandidati neometano stoje ispred biračkog mjesta (Voćin, Funtana, Unešić, Sućuraj); da je nedostatna tajnost glasanja (Trpinja, Mikleuš, Sveti Petar u Šumi, Slavonski Brod, Trogir, Velika Gorica, Dubrava, Čulice, Cernik , Banićevac); te da biračko mjesto nije primjereno uređeno (Slavonski Kobaš).

Građani dojavljuju i neprimjereno ponašanje raznih političkih stranaka, nezavisnih lista i pojedinačnih kandidata koji pozivaju na glasanje za određenog kandidata: kandidati skupljaju i voze birače na biračka mjesta (Požega, Gračac, Gornji Bogićevići, Udbina, Vrhovine - Rudopolje, Sesvete); zastrašivanje birača - korisnika centra za pomoć u kući (Veliki Grđevac).

Istovremeno, građani javljaju da se skupljanju potpisi za referendumsku inicijativu u neprimjerenoj blizini biračkih mjesta (općina Kaštelir-Labinci, Banjole, Vinkuran, Špansko, Sopot, Vrbani, Velika Gorica).

Najbrojnije kršenje izborne šutnje

Najbrojnije prijave odnose se na kršenje izborne šutnje od strane stranačkih i nezavisnih kandidata i to: dijeljenjem letaka (Batina, Kukljica, Velika Gorica, Vodice, Vukovar, Zagreb), slanjem sms poruka (Đakovo, Split, Zagreb, Župa Dubrovačka, Novska, Petrinja, Istra, Zagreb, Osijek, Ladimirevci, Našice, Split) i e-mailova (Split, Zagreb), telefonskim pozivima (Osijek, Slavonski Brod, Split, Zadar, Zagreb) te promocijom kroz lokalne medije (Vukovar) i putem Facebooka te na misi (Rudine).

Izborni dan GONG promatra uz pomoć 66 educiranih promatrača raspoređenih u 33 mobilna tima koji obilaze određena "najkritičnija“ biračka mjesta te dojavljuju nepravilnosti. GONG naglašava da su za organizaciju i provođenje izbora odgovorni Državno izborno povjerenstvo (01 4569 712; 01 4569 713; dip@izbori.hr) te nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva. No, neanonimni građani mogu dojaviti primjedbe i GONG-u (e-mail gong@gong.hr, telefon 01 4825 444 te Facebook i Twitter).

Manji broj nepravilnosti za glasovanja tijekom jutra

Izborno jutro prošlo je uz manji broj kršenja izbornog procesa. GONG javlja da se kršenja odnose na neosiguravanje tajnosti glasovanja, isticanje vjerskih obilježja na biračkim mjestima te nepriznavanje službenih promatračkih iskaznica. Dojave građana odnose se pak na nagovaranje birača da izađu na izbore te glasuju za određenog kandidata. Izborna šutnja tako se kršila dijeljenjem letaka, slanjem e-mailova i sms poruka te telefonskim pozivima.

'Gotovo po cijeloj Hrvatskoj se događaju takve stvari. Kandidati, stranke ispred biračkih mjesta agitiraju, provode kampanju i nagovaraju birače da glasaju', rekao je Dragan Zelić iz GONG-a.

Upozorenja DIP-a

Državno izborno povjerenstvo upozorava  članove biračkih odbora da ni na koji način ne smiju, osim odgovarajućeg zaokruživanja rednih brojeva u izvacima iz popisa birača, voditi zabilješke o biračima koji su pristupili ili nisu pristupili glasovanju t ene smiju prosljeđivati informacije o tim biračima osobama koje nisu uključene u rad biračkog odobora.

Promatrači, upozorava DIP, ne smiju ni na koji način ometati rad biračkog odobra čiji rad promatraju. Posebno ne smiju utjecati na birače, voditi zabilješke o biračima koji su izašli na izbore ili na drugi način evidentirati birače.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene