Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prisiljen dati otkaz

Nepoželjan jer nije htio prihvatiti mito nakladnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon anonimne prijave, Ministarstvo znanosti i obrazovanja od DORH-a je zatražilo istragu zbog sumnje na korupciju u izboru udžbenika.

Predrag Novković Mihalić, mladi profesor informatike iz Karlovca, jedan je od rijetkih, koji se pred kamerama Nove TV, usudi progovoriti o mitu kojim veliki izdavači školskih knjiga pokušavaju nagovoriti profesore da naruče njihove knjige. Na kraju je popustio pritiscima, ali je dao otkaz. Kad vam se baš sva vrata zatvore, znate da niste u najsretnijem životnom razdoblju. Jedno takvo prolazi Mihalić, a o mitu i korupciji nakladničkih kuća sve zna. Krajem 2008. zasipali su ga primamljivim ponudama.

Pročitajte i ovo Maja Šupe Narušeno joj zdravlje Potvrđena optužnica protiv sutkinje Šupe: Dobro osmišljenim planom pokušala zamagliti 15000 eura mita Što je korupcija? - 4 Rak-rana društva Građani na internetu mogu prijaviti korupciju, ali ne anonimno: "Svatko je to radio - to je normalno"

'Dvojica mojih kolega su me spojili s promotoricom jedne nakladničke kuće s kojom sam se ja našao u četiri oka u kabinetu. Ona mi je ponudila privatno laptop što sam ja odbio', priča Predrag Mihalić. I tu počinju problemi, jer kolege ga osuđuju, a prisiljen je i dati otkaz. Slučaj prijavljuje policiji, prosvjetnom inspektoru, no, pomaka nema, osim što su u međuvremenu kolege, koje su uzimale mito, Predraga tužile za klevetu. Zbog istine na koju je upozoravao, život mu se pretvorio u noćnu moru.

'Osuda okoline, nekim ljudima je recimo neugodno da se vide sa mnom u društvu pa je bilo nekoliko slučajeva da sam slao zamolbe u škole pa su me hladno odbili bez obzira što sam ispunjavao uvjete', ističe Mihalić. Dok s nevjericom gleda u plakat o borbi protiv korupcije izvješen na karlovačkom sudu, Predrag se prisjeća da je zbog te iste borbe nakon desetak poslanih molbi jedva dobio novi posao, pa tako iz Karlovca sada u školu putuje čak na Plitvice. Ministarstvo je, očito, imalo priliku problem riješiti znatno prije.

'Smatramo da je ovo paradigma jedna jer kada se kaže, znate, sada ćemo se boriti protiv korupcije, nakon 14 mjeseci na temelju anonimne prijave, onda je apsolutno, ono, minimalno rečeno, to je neuvjerljivo', kaže Vesna Balenović iz Udruge Zviždač. Ima li pravde, pita se i Predrag, a jedina sreća je, kaže, što ga promotori nakladničkih kuća više ne traže. S obzirom na iskustvo koje je prošao, ne bi ga, kaže, i ponovio, a baš te poražavajuće činjenice trebali bi se svi posramiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene