Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAŠTO SE DRŽAVA ODUPIRE RAZVOJU PODUZETNIŠTVA?

"HZZ je tražio od ministra rada da zabrani moju web-stranicu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Razni inspektori-uhljebi su nam stalno pokušavali nanijeti štetu. Nisam nikad shvatio je li to zato što su očekivali mito ili zbog čistog animoziteta prema poduzetnicima", rekao je za Dnevnik.hr Nenad Bakić, jedan od najistaknutijih hrvatskih investitora i poduzetnika, utemeljitelj web-stranice MojPosao.

Najveća europska konferencija poslovnih anđela, EBAN Winter University 2016., održat će se u Zagrebu 29. i 30. studenog. Prvi je to put da se ova važna manifestacija odvija u Hrvatskoj. Konferencija donosi pregled najnovijih trendova na domaćoj i inozemnoj startup sceni, koje će prezentirati ugledni poduzetnici i poslovni anđeli te brojni stručnjaci iz industrije visokih tehnologija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna FOND MILIJUN KUNA EBAN WINTER UNIVERSITY 2016 Hrvatski Nanodiy osvojio čak tri nagrade Slika nije dostupna ODUŠEVIO SVE U LISINSKOM Legendarni pjevač Iron Maidena otkrio najbitniju formulu poduzetnika: 0+0=1!

NOVA TV medijski je partner najveće konferencije poslovnih anđela u Europi - EBAN Winter University 2016. koja se 29. i 30. studenog održava u Zagrebu. Tim smo povodom razgovarali s Nenadom Bakićem, jednim od najistaknutijih hrvatskih investitora i poduzetnika, koji će biti jedan od govornika na ovom skupu.

Zašto ste otišli u poduzetništvo?

Radio sam u javnom sektoru, na Matematičkom fakultetu u Zagrebu. Nisam osjećao da se razvijam kao osoba. A u međuvremenu, kako se internet otvorio kao koncept, svidjela su mi se tržišta kapitala, kao veliki intelektualni izazov. Na Zapadu je potpuno uobičajeno da mnogi među najboljim matematičarima i fizičarima prelaze u financije, na Wall Street. Toga kod nas nije bilo, a kako me to područje jako privlačilo, osnovao sam svoju vlastitu tvrtku za financijske analize i nakon nekog vremena dao otkaz na fakultetu.

Jedan od vaših prvih pothvata bila je web-stranica MojPosao, prvo online-mjesto za traženje i ponudu poslova. Zašto baš to?

Možda zvuči otrcano, ali to je slučajno. Htio sam napraviti financijski portal, središnje mjesto za informiranje o tržištu kapitala. Imao sam već takav uspješni, ali nekomercijalni web-site i htio sam napraviti nešto vrhunsko. Razvojni inženjer s kojim sam surađivao predložio je, za probu, da naučimo kako internet funkcionira, napravimo job-site. I to je bio MojPosao.

Na koje ste probleme u svom radu najčešće nailazili?

Prvo, morali smo potpuno sami razviti tržište. Zatim, kako smo bili internetski pioniri, nije bilo adekvatnih profesionalaca na tržištu pa je većini ljudi koje sam zaposlio to bio prvi pravi posao. Nadalje, kako je tada zaštita intelektualnog vlasništva bila još puno lošija nego sada, paraziti na našem poslovnom modelu krali su sadržaj s naših stranica te ga nudili besplatno ili samo za djelić cijene, a nismo im mogli ništa. Naposljetku, snažni otpori svake vrste od strane države. Vjerovali ili ne, tadašnje vodstvo HZZ-a tražilo je ministra rada da zabrani MojPosao. A razni inspektori-uhljebi stalno su nam pokušavali nanijeti štetu. Nisam nikad shvatio je li to zato što su očekivali mito ili zbog čistog animoziteta prema poduzetnicima.

Aktivni ste i u promociji STEM-područja u školama. Zašto smatrate da su baš te kompetencije - iz STEM-područja - važne u modernom društvu?

STEM-područja su funkcionalna jezgra suvremenog kurikuluma. Prvo, STEM-zanimanja su najplaćenija i prevladavaju na suvremenom tržištu rada. Drugo, STEM-kompetencije su postale ključne za mnoga druga zanimanja. Ali možda i najvažnije, podučavanje STEM-disciplina stvara otvorene nazore i čvrst karakter.

Jedan ste od govornika na najvećoj europskoj konferenciji poslovnih anđela i investitora- EBAN Winter University 2016. Što planirate prenijeti sudionicima ovog važnog skupa?

Kako je važno graditi kulturu uspjeha od rane dobi te kako je s pravim mentalitetom sve moguće.

I na koncu, koji biste savjet dali onima koji u Hrvatskoj kreću sa startupovima, a koji investitorima koji bi htjeli u neki startup uložiti?

Budući da nismo na velikom i globalno inovativnom tržištu, eksplozivan rast često nije prioritet pa stoga ni pribava veće količine dioničkog kapitala. Stoga bih savjetovao što dulji razvoj s vlastitim kapitalom. Investitorima pak, jer je rizičnost startupova ogromna, a to se nadoknađuje eksplozivnim uspjehom rijetkih uspješnica u diversificiranom portfelju ulaganja, da traže upravo takve, s ogromnim potencijalom, i imaju diversificirani portfelj. A zbog lošeg zakonskog i etičkog okvira, da ulažu s ljudima koji im ulijevaju povjerenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene