443998
443998
443998
443998
443998

Nenad Bakić o dolasku IBM-a u Hrvatsku: Kad netko ovako velik dođe, to je jasan signal i ostalima

  • , 20.07.2016., 19:45
  • Autor:
  • komentara

Nenad Bakić - investitor, poduzetnik i stručnjak za tržište rada bio je gost Dnevnika Nove TV i komentirao je dolazak tehnološkog giganta IBM-a u Hrvatsku.

 
 
 
 
Nenad Bakić gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr)
Nenad Bakić gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr)

Gospodine Bakiću, dobar dan i odmah vas pitamo - kada jedna od tri vodeće svjetske komanije odabere Hrvatsku - kakva se poruka time šalje?

To je svakako prijelomna vijest. Mislim, to je ono što dugo vremena čekamo i nažalost u hrvatskoj javnosti imamo i negativno tumačenje toga, ali to samo govori više o nama, nego o takvim kompanijama.

Što to znači za hrvatsko tržište rada?

Na hrvatskom tržištu rada već postoji manjak stručnjaka u toj braniši i naravno, naš obrazovni sustav manje proizvodi nego što ih mi danas trebamo. Međutim, to bi bilo slično kao da smo u turizmu protiv toga da dolazi nekakva vrhunska kompanija koja će napraviti resort s pet zvjezdica, zato jer će, navodno, nekim drugim kompanijama uzeti konobare, direktore hotela i ostale. Dolazak takve kompanije znači napregnutost na tržištu rada u tim ICT strukama, međutim, srednjeročno i dugoročno gledano će se država prilagoditi, obrazovni sustav prilagoditi i početi proizvoditi više ljudi, koji će okupirati ta više plaćena mjesta. U svakom slučaju, mislim da je ovo u svim dimenzijama izvrsna vijest za hrvatsko tržište rada.

Za što je sve pozitivan ovaj dolazak?

Kad netko ovako velik dođe, to je jasan signal i ostalima. Dolazimo na nekakvu mapu takvih ulagača. Koliko se sjećam, ovo je prvo takvo veliko ulaganje. Imali smo sličnih slučajeva da je u Plivi osnovano nekoliko globalnih kompentetskih centara za Teva grupu. Ono što je jako bitno, jest kad IBM ili neka druga strana tvrtka osniva u Hrvatskoj, to postaje hrvatska tvrtka. Znači to nije nekakav stranac koji dolazi zaposliti Hrvate, nego to postaje strani kapital koji osniva hrvatsku tvrtku i zapošljava Hrvate. Zanimljivo je da je gospodin Orešković bio aktivan u jednom i u drugom "dealu" i treba mu čestitati na uspjesima, kako Plive unutar Teve, tako i IBM-a u Hrvatskoj.

Vi putem svoje udruge u hrvatske škole uvodite robotiku, zašto je to bitno?

Hvala na tom pitanju. Znači mi doniramo svoj privatni novac i uz pomoć drugih donatora smo pokrenuli Croatian makers ligu. Donirali smo 1200 robota u hrvatske škole ili nekoliko tisuća djece u 220 škola diljem Hrvatske. naravno to nema nikakav kratkoročni učinak, jer su to osnovne i srednje škole, ali mislim da je mentalno i socijalno jako bitno, a za pet ili deset godina ćemo naravno imati i čitavu novu generaciju koja će biti orjentirana prema tim takozvanim STEM zanimanjima, odnosno novim tehnologijama. Drugim rječima, bavimo se pošumljavanjem. Međutim, kad ti zasadiš mladu šumu, ona te motivira i kratkoročno tako da vidim i poveznicu između dugoročnih napora i kratkoročnih uspjeha.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se