Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nema više izbacivanja učenika iz srednje škole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim što će zahtijevati promjene Ustava i zakona, uvođenje obvezne srednje škole ukinut će i dosadašnju praksu izbacivanja učenika iz srednjoškolskih klupa.

Za razliku od osnovnoškolaca, čije je obrazovanje i dosad bilo obvezno, srednjoškolci su dosad iz školskih klupa "letjeli" zbog raznoraznih razloga najčešće je to bio velik broj neopravdanih izostanaka, a u manjem broju slučajeva nasilje nad kolegama ili profesorima, piše Večernji list.
 
No, ubuduće učenik će, primjereno svojim mogućnostima, morati završiti srednju školu. Izbacivanja više neće biti, ali ostaje još niz mjera koje se mogu poduzeti bude li to zahtijevalo ponašanje učenika. 

Pročitajte i ovo Autobusi "Za tri kilometra - pet eura" "Roditeljima je to previše, neki djecu ne šalju na školske izlete": Doznali smo zbog čega su skočile i cijene prijevoza učenika Slika nije dostupna Slatka fotogalerija Što se štrajkalo – štrajkalo se! Đaci s torbama na leđima jutros se vraćaju u školske klupe

- Da nismo uveli obvezno srednje obrazovanje, u sljedećih deset godina "izgubili" bismo 85 tisuća djece koja bi ostala bez srednjoškolske diplome, odnosno bez ikakva zanimanja. Ovako, zadržat ćemo ih unutar obrazovnog sustava i pružiti im mogućnost da osim srednjoškolskog možda steknu i visokoškolsko obrazovanje, objašnjava ministar Dragan Primorac.

On ističe da postoji niz zakonskih mjera koje se mogu poduzeti kako bi se utjecalo na ponašanje učenika. Umjesto modela represije, izabrali smo model stimulacije. I roditelji će se poticati da njihova djeca nastave školovanje, a ako se pojave problemi u ponašanju ili u svladavanju gradiva, zna se tko treba pomoći nastavnici, stručni suradnici u školama i ravnatelji. Kad to nije dovoljno, na scenu stupaju stručnjaci Centra za socijalni rad.

- Vrlo je precizno definirano što treba učiniti ako roditelj djetetu uskraćuje pravo na obrazovanje, a ni siromaštvo više neće biti izgovor jer država djeci osigurava besplatne udžbenike, prijevoz i, prema potrebi, smještaj u učeničkim domovima, ističe Primorac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene