Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Nema razloga za paniku zbog meningokokne sepse'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Berislav Pelivan potvrdio je danas kako su nakon triju slučajeva oboljenja od meningokokne sepse, od kojih jedan sa smrtnom posljedicom, svi koji su s oboljelima bili u doticaju, oko 100 osoba, stavljeni pod preventivnu terapiju antibioticima.

Rekao je da razloga za paniku nema, jer nije riječ o epidemiji, već o slučajnoj vremenskoj podudarnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema razloga za paniku Dječak u bolnici s meningokoknom sepsom? Slika nije dostupna Tragedija u Sinju Trogodišnjakinja umrla od meningokokne sepse?

Jučer je od meningokone sepse preminula 11-godišnja djevojčica iz Aržana kod Imotskog, a s istim je simptomima na Zaraznom odjelu splitske Kliničke bolnice smješten i njezin 9-godišnji brat te 17-godišnja djevojka iz Igrana na Makarskom primorju, koja s njima nije ni u kakvoj vezi.

Voditelj Zaraznog odjela splitske Bolnice dr. Nikola Bradarić
izvjestio je danas kako se oboljeli dječak i 17-godišnjakinja uspješno oporavljaju te da se ne očekuju komplikacije tijekom njihova liječenja. 

Šanse za oporavak oboljelog dječaka još su izglednije, budući da nije zaražen galopirajućim oblikom menigikokne sepse, kao što je bila njegova preminula sestra, nego meningitisom, prouzročenim meningokoknom bakterijom, dodao je dr. Bradarić.

Pod terapijom antibioticima nalazi se 60-ak osoba u Igranima i u Makarskoj, gdje oboljela djevojka polazi srednju školu, a 40-ak ih prima lijekove u Aržanu, kazao je dr. Pelivan.

U proteklih godinu dana troje je djece na širem splitskom području preminulo od meningokokne sepse, a još ih je osmero oboljelo, od kojih četvero u 2007.

Preminula djevojčica u bolnicu je bila primljena u nedjelju
poslijepodne nakon čega su joj dani lijekovi, no, jučer ujutro joj se stanje pogoršalo i umrla je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene