Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Najnoviji podaci

Nema prekoračenja vrijednosti benzena u Sl. Brodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po podatcima prvih pokusnih mjerenja u Slavonskome Brodu nema prekoračenja dopuštenih vrijednosti benzena u zraku, priopćeno je iz ministarstva zaštite okoliša.

Koncentracije izmjerene u prošla četiri dana na mjernoj postaji u Slavonskom Brodu pokazuju da je prosječna vrijednost iznosila 2,3 mikrograma po prostornom metru, što je ispod propisane granične vrijednosti. Ona za benzen iznosi pet mikrograma po prostornom metru, a riječ je o srednjoj godišnjoj vrijednosti.

Iz ministarstva je priopćeno kako će se podatci o koncentracijama benzena na web stranici http://zrak.mzopu.hr i pokazivaču na županijskoj zgradi iskazivati kao satne koncentracije i ažurirati svaki sat, ali se neće ocjenjivati prema graničnim vrijednostima jer su one propisane samo za godinu dana praćenja. Podatci će se moći pratiti najkasnije od 11. ožujka. Na brodsku mjernu postaju za praćenje kakvoće zraka, koja dosad nije mjerila koncentracije benzena, prije četiri dana postavljen je još jedan analizator. Građanima je to za posjeta u veljači obećao ministar Branko Bačić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne ponovila se 2014. je bila opasna godina - Evo i zašto! Slika nije dostupna U 24 sata Ekstremne količine oborina na Jadranu

Privremeni analizator za mjerenje benzena u zraku ostat će na toj lokaciji dok se ne postavi uređaj za mjerenje benzena koji postupkom javne nabave nabavlja Brodsko-posavska županija, a troškove nabave i ugradnje financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na sastanku u Brodu dogovoreno je i postavljanje nove pokretne automatske postaje za mjerenje kakvoće zraka. Sve što se poduzima potrebno je radi stalna praćenja kakvoće zraka u Slavonskome Brodu zbog onečišćenja koje dolazi iz rafinerije nafte u Bosanskome Brodu.

Jednogodišnja mjerenja pokazala su višestruka prekoračenja dopuštenih i graničnih vrijednosti sumporovodika i lebdećih čestica. U skladu s tim pokazateljima zrak u Brodu svrstan je u treću, najnižu kategoriju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene