Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesec dana zbrajanja

Nema novca za provjeru potpisa za referendum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstva uprave i unutarnjih poslova i službeno su zadužena za provjeru potpisa kojima građani traže referendum zbog izmjena Zakona o radu.

No, problemi tek počinju. Procjenjuje se da bi proces mogao trajati mjesec dana, ali ministarstva za taj dodatni posao novca nemaju. Sazvana je ekspresna sjednica Odbora za Ustav. Ministarstva uprave i unutarnjih poslova kontrolirat će više od 800 tisuća potpisa građana. Trebat će im, procjenjuje se, oko mjesec dana.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Šokantna zbivanja Svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda Branko Smerdel komentirao Milanovićevu odluku da se kandidira na parlamentarnim izborima predsjednikova bomba Oglasio se stručnjak koji je pisao Ustav, evo što kaže o Milanovićevu potezu

'Možda je za nadati se i na sljedećim parlamentarnim izborima jednakom marnošću kojom će provjeravati potpise budu promatrani i popisi birača', rekla je Ingrid Antičević Marinović. Sindikati nemaju ništa protiv provjere, ali imaju nadležna ministarstva. Novca nema!

>> Sabor: Odbor za Ustav zatražio provjeru potpisa za referendum

'To nismo uopće predvidjeli u našem dijelu proračunu. Morat ćemo zatražiti ili iz proračunske pričuve ili iz drugih izvora da se uopće takav posao plati dodatno. Koliko može koštati ja ne znam', rekao je Davorin Mlakar, iz Ministarstva uprave. A ne zna se ni na koji način provjeravati toliki broj podataka. Traži se informatičko rješenje koje bi ubrzalo proces. Tko će nadzirati, pita se SDP. Ostaje otvoreno i pitanje provedbe referenduma, stari ili novi Ustav.

'Samo jedan Ustav je na snazi i sve odredbe koje se mogu izravno primijeniti trebaju se primijeniti', rekao je Josip Leko. Po starom treba izaći pola biračkog tijela, odnosno glasovati dva milijuna i 250 tisuća građana što je teško izvedivo, a po novom odluku donosi većina izašlih birača. Za sada jedino sigurno, referendum čeka jesen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene