Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica na diplomatskoj konferenciji

"Nema malih država, bit ćemo onoliko veliki koliko se sami učinimo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi Hrvatska bila uspješnija u svojoj zadaći promicanja državnih i nacionalnih interesa, nužno je reformiranje diplomatske mreže, što uključuje popunu nekih praznina na geopolitičkoj karti svijeta, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova u petak u Zagrebu.

Predsjednica je dan ranije uručila vjerodajnice 12 novih veleposlanika i poručila im da na novim dužnostima sve svoje snage i domoljublje stave na raspolaganje Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Andrej Plenković Zadnji dan kampanje Plenković vrlo ležerno komentirao snimke na kojima vrijeđa DP i Most: Na jedno je zamalo umro od smijeha

"Uvjet za uspješniji rad naše diplomacije jest reformiranje naše diplomatske mreže i popuna nekih praznina na geopolitičkoj karti svijeta. Ne smijemo si dopustiti zanemarivanje nekih odredišta, uvelike kasneći za interesima našeg gospodarstva", kazala je predsjednica.

"Krajnje vrijeme za veleposlanstva u svim članicama G20"

Kazala je kako je "krajnje vrijeme" da Hrvatska ima veleposlanstva u svim zemljama G20 te da treba razmišljati i o novim regionalnim čimbenicima, nagovijestivši otvaranje konzulata u Južnoj Koreji i Kazahstanu.

Govoreći o ciljevima i područjima djelovanja, posebno je spomenula hrvatsko iseljeništvo, čiju ulogu i doprinos u stvaranju hrvatske države "nikad ne smijemo zanemariti".

"Domovinska i iseljena Hrvatska čine jednu jedinstvenu – globalnu Hrvatsku. Ona ima potencijal čiju veličinu tek trebamo spoznati, čiju mrežu funkcionalno i institucionalno tek trebamo isplesti. U to sam se opet uvjerila u državnim posjetima Australiji i Novom Zelandu iz kojih sam se upravo vratila", kazala je Grabar-Kitarović.

Izrazila je uvjerenje da je Hrvatska dorasla sadašnjim i budućim izazovima, ali da mora težiti dugoročnim ciljevima.

Zahvalivši se diplomatima na dosad učinjenom u promicanju naših državnih i nacionalnih interesa, kazala je da očekuje njihovu punu suradnju u provedbi zajedničkih temeljnih ciljeva državne politike.

"Nema malih država"

"Moja poruka svima je da nema malih država – Hrvatska i naša diplomacija će biti toliko velikima kolikima se sami učinimo", zaključila je Grabar-Kitarović.

Konferenciji je prisustvovao i premijer Andrej Plenković koji je kazao kako Hrvatskoj diplomaciji treba vratiti dignitet i zasluženo mjesto u državnoj upravi i društvu.

Plenković je pred diplomatima istaknuo kako je prednost današnje hrvatske političke konstelacije u tome što je u vrhu vlasti velik broj bivših pripadnika ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP), upoznatih s načinom njegova funkcioniranja.

"Postoji jedna teza u hrvatskoj javnosti, od nekih naših konkurenata i drugih aktera, da smo mi previše diplomatični kao političari, no ja mislim da je to naša najveća prednost. Znamo što rade druge zemlje i pratimo europske i globalne procese", rekao je Plenković.

Plenković je okupljenim diplomatima poručio kako "očekuje da budu isključivo hrvatski veleposlanici", govoreći o sindromu da hrvatski predstavnici u svijetu s vremenom često počinju bolje tumačiti ono što je zemlja u kojoj provode vrijeme kazala da bi trebala biti hrvatska politika od onog što smatraju hrvatske vlasti, zbog čega smatra da trajanje veleposlaničkog mandata ne bi smjelo biti duže od četiri godine. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene