Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzimamo previše lijekova!

Gotovo da nema Hrvata koji ne popije tabletu dnevno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svakoga dana u Hrvatskoj se popije 941 doza lijeka na 1.000 stanovnika. Drugim riječima, gotovo da i nema Hrvata koji na dan ne popije barem jednu tabletu.

Svaki problem ima svoju tabletu. Tako, čini se, razmišljaju Hrvati koji od provjerenih recepata naših baka ipak više vole neka brža rješenja. 'Ako ste kihnuli nemojte obrisati nos, nego uzmite tabletu. Ako vas malo grebe grlo, nemojte si popit čašu mlijeka ili toplog napitka, kupite ovaj sirup', rekao je Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Pročitajte i ovo Nedostupan lijek - 1 Borba oboljelih od multiplog mijeloma Hrvatska spasonosni lijek ne daje novooboljelima: "Molim vas, odobrite ga! Ako ne za mene, onda barem za nekoga tko će se naći u situaciji u kojoj sam ja" Valentina Baus i Ana Gongola Šefica udruge proizvođača lijekova Ana Gongola o proizvodnji lijekova u Hrvatskoj: "Nestašica je uvijek bilo, ali naši ljekarnici su spretni"

Takva razmišljanja liječnicima nisu draga no granicu smo pomaknuli i u 2010. Potrošnja lijekova u odnosu na godinu prije toga porasla je za čak 10 posto. U ljekarnama smo potrošili gotovo 5 milijardi kuna. 'U vrhu potrošnje lijekova još uvijek su lijekovi za smirenje, za spavanje, neizostavni antibiotici i od kroničara uglavnom lijekovi za tlak', rekla je magistra farmacije Nikolina Pivac.

>> HZZO za jedan lijek proširio popis posebno skupih lijekova

Lijekovi za tlak trenutačno su najprodavaniji. Dugi niz godina najtraženiji lijekovi, oni za živčani sustav ipak su pali na drugo mjesto. Treće mjesto potvrđuje pak tezu da se ne hranimo baš zdravo - tu su se smjestili lijekovi protiv kolesterola. Mnogi misle da se najbolje mogu liječiti sami pa se ljekarnici nerijetko bore s nezadovoljnicima koji svoj omiljeni lijek žele kupiti i bez recepta.

'U biti uspjevamo uz razgovor doći do nekakvog kompromisa. Oko težih slučajeva upućujemo ih liječniku da dobiju recept kako je zapravo i ispravan način', rekla je Pivac. Ono što svi naglašavaju Hrvati očigledno baš ne poštuju. Bespotrebna konzumacija lijekova izaziva navikavanje organizma na njih pa postoji mogućnost da neće djelovati baš onda kada ih najviše budete trebali.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene