Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rađen pušten iz pritvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Zadru odustalo je od sumnje da je benkovački Srbin Ernest Rađen počinio ratni zločin nad škabrnjskim civilima 1991. g., te je kazneno djelo prekvalificirano u ugrožavanja nezavisnosti Republike Hrvatske, za koje se počinitelji oslobađaju na temelju zakona o oprostu, doznaje se od županijskog državnog odvjetnika u Zadru Ivana Galovića.

Rađen, koji je od travnja ove godine u pritvoru u Županijskom zatvoru u Zadru, nešto prije 14 sati izišao je iz zadarskog pritvora.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku

Novinarima je Rađen kratko izjavio da se vraća u Grčku gdje će nastaviti s poslom pomoćnog košarkaškog trenera. Zahvalio je škabrnjskim civilima koji ga tijekom istrage nisu teretili, te dodao kako je oduvijek tvrdio da je nevin.

Istražni sudac Vladimir Mikolčević je donio spomenute odluke nakon što je županijski državni odvjetnik Ivan Galović odustao od sumnje da je Rađen počinio ratni zločin i prekvalificirao djelo u kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti RH, za koje se osumnjičenici temeljem Zakona o oprostu oslobađaju od odgovornosti. 

Također Galović je rekao da, nakon provedene istrage, nema dokaza da je Ernest Rađen počinio kazneno djelo ratnog zločina, odnosno da ga se ne može dovesti u vezu ni s jednom smrću u Škabrnji, u vrijeme okupacije toga sela. 

>> Rađenu produljen pritvor

>> Dopuna istrage u slučaju Ernesta Rađena

Saslušani svjedoci nisu ga teretili, a saslušani oficiri JNA, koji su svjedočili o ulozi vojne policije, potvrdili su da je Rađen bio u Škabrnji, ali ga nisu doveli u vezu s počinjenjem ratnog zločina, kazao je županijski državni odvjetnik Galović.

Tijekom dana odluka Županijskog državnog odvjetništva treba biti dostavljena istražnom sucu Županijskog suda u Zadru, koji bi trebao na temelju zakona o oprostu pustiti Rađena iz pritvora.

Rađen je uhićen krajem travnja u Grčkoj gdje je radio kao pomoćni košarkaški trener, a nakon toga je temeljem tjeralice izručen Hrvatskoj i sproveden u pritvor Županijskog suda u Zadru.

Za vrijeme srpske agresije i napada na Škabrnju bio je zapovjednik Vojne policije na području Benkovca, u vrijeme srpske paravlasti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene