Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Sindikati se bune

Nelojalna konkurencija: Umjesto zapošljavanja radnika, poslodavci koriste studente

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve više poslodavaca, umjesto zapošljavanja radnika, koristi studente. Sindikati upozoravaju da oni u odnosu na ne-zaposlene postaju ne-lojalna konkurencija jer su jeftina radna snaga za koju poslodavci daleko manje daju državi.

Traže drugačije reguliranje pravila, a Ministarstvo obrazovanja poručuje da upravo radi na zakonu koji će to regulirati. Štoviše, sastanak povjerenstva u kojem sudjeluju i predstavnici studenata, trebao bi biti u petak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi Sad Studenti napadnuti dok su lijepili plakate s podacima o lošem stanju menze Neusklađenost kvoti i tržišta rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Deficitarna zanimanja Studenti slušaju tržište rada, ali sveučilište ne: Ne povećavaju se upisne kvote za najpoželjnija zanimanja

Studentica Sara na naplatnim kućicama dijeli ulazne kartice kako bi se prometna gužva smanjila. Studentskih obveza tijekom ljeta nema pa je ovo prilika da zaradi za džeparac.

''Čula sam da se može raditi preko studentskog ugovora i da je dobro, zanimljiv posao, dosta je dinamičan'', rekla je Sara.

Riječ je poslu na kojem će Sara biti mjesec dana. Na zahtjevnije poslove, kažu nam u HAC ONC-u, u ljetnim mjesecima zapošljavaju ljude na određeno vrijeme.

Sindikati pak upozoravaju da sve više poslodavaca zloupotrebljava mogućnost angažiranja studenata, posebice u telekomunikacijama i trgovini.

''Sve više poslodavaca otkriva studente kao jeftiniju radnu snagu od redovno zaposlenih otpuštaju redovno zaposlene, na njihova radna mjesta u punom ili nepunom radnom vremenu zapošljavaju studente jer su im na studente manja davanja'', rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske.

Studenti tako postaju nelojalna konkurencija nezaposlenima. Ne žele zabraniti studentski rad, već pravila igre bolje regulirati.

''Da on bude povremeni rad, nismo za zabranu rada studenata ali smo za puno izdašnije i jasnije i veće stipendije studentima kojima će se omogućiti njihovo redovno studiranje'', rekao je Sever.

Iz Ministarstva obrazovanja kažu da su udvostručili stipendije za deficitarna zanimanja i studente slabijeg imovinskog stanja, ali i da pripremaju zakon o studentskom radu, u čemu sudjeluju i predstavnici studenata. Koji predlažu.

''Da pišu u zakonu je definiranje minimalne satnice, zaštita prava studenata, veća kontrola poslodavaca, uključivanje izvanrednih studenata da im se omogući rad preko student servisa'', rekao j Petar Ramljak, predsjednik Hrvatskog zbora studenata.

A što o svemu tome misle u Udruzi poslodavaca? Odgovor nismo dobili. Svi s kojima smo razgovarali slažu se u jednom, studentski rad mora biti moguć jer zarada nije jedino što studente motivira na rad.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene