Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASTU BROJKE

Nela Sršen za Dnevnik Nove TV o tome što nas čeka s koronom ove jeseni: "Treba tražiti druga rješenja..."

Brojevi zaraženih koronom rastu. Prijeti li nam novi soj, što je s cjepivom? Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica u Padovi je razgovarala s doktoricom Nelom Sršen.

Po cijeloj Europi imamo eksploziju novozaraženih.

"Ako uspoređujemo broj zaraženih sada tijekom ljetnog perioda i prvog i drugog mjeseca, broj hospitalizacija na intenzivnoj njezi, dakle u reanimacijama je daleko manje popunjen nego što je bio u prvom i drugom mjesecu. Dakle, mislim da su varijante same po sebi ipak drugačije. Sada je još popularnija nova varijanta koja dolazi iz Indije", kazala je dr. Nela Sršen iz Sveučilišne bolnice Padova za Dnevnik Nove TV u nedjelju.

O simptomima kaže kako je manja popunjenost intenzivnih njega (reanimacija), vezana baš uz činjenicu da nema više tako visokog postotka upala pluća, pulmonitisa koji su bili tipični za prve varijante omikrona.

"Treba uzeti u obzir više faktora. Prvi faktor je procijepljenost stanovništva. Drugi faktor je da oni koji su procijepljeni su u međuvremenu isto tako se zarazili od virusa. Dakle time se još više pojačala njihova imunost. I treća varijanta što je vruće, što ovo nije period koronavirusa. Ako uzmemo sve te varijante, sve te faktore u obzir možemo reći naravno da su simptomi puno blaži", pojasnila je doktorica Sršen te se osvrnula na cjepivo.

Sada se još uvijek govori, odnosno predlaže se da se daje četvrta doza starijim osobama, dakle fragilnim osobama, pacijentima.

"Što će biti na jesen, naravno da se već razmišlja na koji način preurediti, redizajnirati novo cjepivo polazeći od prve varijante i asocirajući druge dvije do tri, četiri varijante koje se mogu napraviti zajedno", kazala je gošća Dnevnika Nove TV te dodala kako je to ono što se može aplicirati i na tome se radi, da se aplicira na jesen. Treba vidjeti kako će biti ponašanje sad ovoga virusa.

Nezahvalno je prognozirati što će biti na jesen. Dr. Sršen ističe kako treba vidjeti kako se ponašati ove dvije nove varijante. Naglašava da ne stoje bilo kakva predviđanja.

"Kako ponavljam, virus je, mislim, odradio uvijek ono što je htio", zaključila je dr. Nela Sršen.

Pročitajte i ovo Nela Sršen ima li ovome kraja? Doktorica Nela Sršen otkriva kad bi omikron mogao postati dominantan, komentirala i porast brojki u Dalmaciji: "Sve se to plaća"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SITUACIJA U ITALIJI Doktorica Nela Sršen o obaveznom cijepljenju: "To bi mogao postati bumerang, a razlog je paradoksalan"

Na pitanje treba li pooštravati mjere, naša poznata liječnica misli da prisiliti opet narod uz sve ono što je sama pandemija po sebi donijela, a to su visoka nezaposlenost, visoka ekonomska kriza, još rat u Ukrajini, svi ti negativni faktori koji utječu na sam život ljudi i koji su doveli do teških psiholoških problema, u ovom trenutku ne bi bilo adekvatno.

Ističe i kako je potrebno potražiti druga rješenja kao što je primjerice veća procijepljenost.

"Nadam se, ja se toplo nadam da ove varijante da će se možda ponašati kao jedan obični virus gripe", zaključila je dr. Sršen.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene