Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjeriti kvalitetu asfalta

Nekvalitetan asfalt na A1 uzrok prometnih nesreća?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niz pomalo čudnih nesreća na autocesti Zagreb-Šestanovac, zabrinuo je stručnjake. Nakon posljednje, kada je 26-godišnjak kod Vrpolja poginuo jer je na njega s autoceste doslovno sletio vozač BMW-a, odlučili su reagirati.

Savjetuju kako bi trebalo provjeriti kvalitetu asfalta na Dalmatini, ali i zaštitne ograde. Zbog propusta, autocesta pri jačoj kiši postaje vrlo opasno klizište. Krivnja za stravične prometne nesreće nije isključivo na vozačima, zbog štednje u izradi asfalta često se koristi nekvalitetan agregat bogat vapnencem

Pročitajte i ovo Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti! Kako odabrati kućni internet? Pokrovitelj A1 Stabilnost na prvom mjestu: Kako odabrati kućni internet za bezbrižno surfanje, ali i binganje

Površinski sloj asfalta nema dovoljnu otpornost, poručuju stručnjaci, dok iz Hrvatskih autocesta nisu htjeli pred kamere.
Telefonom odbacuju optužbe tvrdeći da projektant određuje koji će se asfalt postaviti, a prije samog početka radova mora se proći atest kod specijalne komisije koju čine stručnjaci iz Ministarstva graditeljstva i Ministarstva prometa i infrastrukture. 

Iz ministarstva graditeljstva, odgovorili su nam da se o ovom pitanju ne smatraju odgovornima, dok iz Kalmetinog resora nisu odgovorili. Da su i vozači primijetili problem klizišta, najbolje svjedoči priložena snimka. Naime, za vrijeme jake tuče autocestom je bilo toliko nesigurno voziti da su se automobili jednostavno zaustavljali sa strane.

U Hrvatskoj je dosad asfaltirano 1.412 kilometara autocesta. Poskupljenjem materijala i radne snage u cestogradnji prosječna cijena kilometra autoceste popela se na vrtoglavih sedam milijuna eura.

Ugrožava li vapnenac uistinu kvalitetu najljepše hrvatske prometnice? Stručnjaci tvrde da bi vrlo jednostavnim mjerenjima državni inspektorat, trebao čim prije utvrditi. 

Više o ovoj temi saznajte u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene