Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica Škabrnje

'Ne može ovdje doći nitko od onih koji su napadali Škabrnju s jednom kiticom cvijeća!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje masovne grobnice i okupljanjem izaslanstava u Škabrnji je počelo obilježavanje obljetnice stradanja tog ravnokotarskog mjesta u kojem je prvog danas srpske agresije 18. studenoga 1991. ubijeno 28 civila i 15 branitelja.

U Škabrnji su se okupile gardijske brigade, djeca poginulih branitelja, a ondje je bio i ministar obrane Ante Kotromanović. Danas u Škabrnji ima i Vukovaraca. Misu je predvodio Želimir Puljić koji se u propovjedi se više puta osvrnuo na oslobođene generale.

Pročitajte i ovo Predrag Mišić - 2 "oprostio sam mu" Predrag Mišić branio je Vukovar od agresora na čijoj je strani bio - njegov brat: "Svaki razuman čovjek branio bi svoju kuću" Šima Šesto - 1 Dani sjećanja Sestra koja je pakao Vukovara proživjela u bolnici: "I danas vidim svako to lice. To su bili naši suradnici, civili, ranjenici"

>> U koloni sjećanja cijela Škabrnja: I 21 godinu poslije jednako boli

'Ovdje su goloruki išli na tenkove'

Na središnjoj komemorativnoj svečanosti u Škabrnji na Trgu Franje Tuđmana, ministar obrane Ante Kotromanović je podsjetivši na zločin u tom mjestu 18. studenoga 1991., rekao kako su u tom mjestu goloruki išli na tenkove, no da je na sreću u Zborno područje Split došao Ante Gotovina te nije dugo trebalo čekati na 'Maselnicu' i 'Oluju'.

Kako je ponovio ministar Kotromanović, od Gotovine nikad nismo dobili zapovijed - uništi, sruši ili zapali te je u vezi s haškom presudom rekao da je pravda spora, ali dostižna. Ministar Ante Kotromanović koji je u Škabrnji izaslanik premijera Milanovića i predsjednika Josipovića, rekao je da je današnji dan tužan dan koji Hrvatska nikada neće zaboraviti. 'Ovo je tužan dan za Škabrnju i Vukovar i cijelu Hrvatsku. Svi znamo što je bilo 18. studenoga 1991. u Škabrnji. Ovo je bio 'hrvatski Alamo i to poštujemo i cijenimo', rekao je ministar Kotromanović .

18. studenoga 1991. u Škabrnji je stradalo 48 civila i 15 branitelja, a stradanja su se nastavila i sutradan u Nadinu. Do kraja rata i oslobođenja u 'Oluji' u Škabrnji je stradalo ukupno 86 civila i branitelja. Na komemorativnoj svečanosti nazočnima se obratila i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, potpredsjednica Dragica Zgrebec.

'Pa nismo mi napadali Beograd, Milanovac ili Šabac i ne trebamo se nikome ispričavati', poručio je zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Miljanić. Zgrebec je podsjetila kako se nakon 8. listopada 1991., kad je Hrvatska raskinula sve državnopravne veze sa SFRJ, u rat otvoreno uključila bivša JNA koja je nadmoćnom silom krenula u uništavanje svega. 'Hrvati su prvi puta bili jedinstveni i neprijatelj to nije mogao svladati. No, razaranja i žrtve su bile velike, pogotovo ovdje u Škabrnji i u Vukovaru. Stradanja su bila stravična, mjesto je spaljeno, a iza zločinaca ostala je crna statistika - 48 poginulih civila i 15 poginulih branitelja', rekla je potpredsjednica Zgrebec, dodavši kako još uvijek nemamo osuđene zločince.

'Simboli stradanja postali su Vukovar i Škabrnja, a simboli pobjede 'Bljesak' i 'Oluja'. Sjećajmo se, poštujmo žrtve, ali ne zaboravljajmo, okrenimo se budućnosti, jer je to dug našim poginulima, civilima i braniteljima i njihovim obiteljima kojeg moramo ispoštovati', poručila je Dragica Zgrebec. Na komemoraciji se nazočnima obratio i Marko Miljanić, ratni zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnje koji je rekao da smo dosad ovih 21 godinu puno govorili o žrtvama Škabrnje, 'ali nikad dovoljno, jer oni su pali na svojim pragovima pod zvijezdom petokrakom - simbolom zla.'

Oslobađajućim presudama generalima pravda je konačno pobijedila, rekao je Miljanić. Kako je ocijenio, nekima se ta presuda nije svidjela, neki su se bunili pitajući se tko će odgovarati 'za poginulu srpsku nejač u 'Oluji' a ja pitam tko će odgovarati za žrtve u Škabrnji.' 'Pa nije ih Zorana Banić ubila, pa nismo se mi ovdje u Škabrnji sami pobili, pitam vas gdje su nalogodavci, gdje su pukovnici Lakić, Uzelac i Čečović?', rekao je Miljanić. 'Ne može ovdje doći nitko od onih koji su napadali Škabrnju s jednom kiticom cvijeća i položit je ne grob. Najprije se moraju osuditi oni koji su izvršili zločin', rekao je Miljanić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene