Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijekom rukometnog prvenstva u Poreču

Nekolicina stranih državljana oboljela od legionarske bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekolicina stranih državljana koji su boravili u Poreču tijekom Svjetskoga rukometnog prvenstva oboljela je od legionarske bolesti, potvrdila je danas voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo prof. Ira Gjenero-Margan.

Ne želeći iznositi nikakve pojedinosti o broju oboljelih te iz kojih država dolaze, prof. Gjenero-Margan je izjavila da u Poreču traje istraga o tome što se zapravo dogodilo. Na nekoliko mjesta u Poreču provode se epidemiološke mjere kako bi se utvrdio izvor zaraze i sve okolnosti koje su uzrokovale legionarsku bolest, rekla je prof. Gjenero-Margan.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Slika nije dostupna Hrvatski zavod za javno zdravstvo Kod srbijanskih navijača još nije potvrđena legionarska bolest

Legionarska bolest je netipična upala pluća uzrokovana bakterijom legionelom. Riječ je o bakteriji koja može preživjeti u vodi dulje od godinu dana, a češće se pojavljuje u ljudi koji mnogo putuju te dulje borave na radilištima gdje se izvode veliki zemljani radovi. Izvor i uzrok epidemijske pojave bolesti je aerosol onečišćen koncentriranim legionalama, najčešće u uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sustavu (klimatizacijski uređaji).

Poznato je da se ta bakterija često zna naći u bolnicama, hotelima, pansionima, ovlaživačima zraka itd. Legionarska bolest je teška bolest, a ako se ne liječi antibioticima, smrtnost može biti čak od 15 do 25 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene