Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je kriv?

Nekad zapošljavali 2.000 ljudi, a sad su u stečaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gaj Slatina, nekad uspješna tvornica namještaja, u stečaju je po drugi put. Neuspješna privatizacija i prvi stečaj odnijeli su 300 radnih mjesta. Nakon pokretanja drugog stečaja na ulici je završilo 270 radnika. Tko je kriv za propast giganta koji je prije rata zapošljavao gotovo 2.000 ljudi, nitko ne zna.

'Drugi put padamo u komu, kako ćemo se izvući ne znam', rekao je Vlado Benko, radnik Gaja Slatina. 'Teško, teško mi je zato što sam 30 godina tu, faktički sam život svoj ostavio i sad je to na kraju sve propalo, nema ništa', kazao je Željko Vuković, radnik Gaja Slatina.

Pročitajte i ovo Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao Trgovački sud u Zagrebu Hrvatska priča Dobar posao u IMES-u: Kako je tijekom stečaja nestalo 19 vozila s ključevima i prometnim dozvolama

Struje nema, strojevi stoje od svibnja, a plaću radnici nisu vidjeli već 10 mjeseci. Od čega žive? 'Snalazim se na sve moguće načine', rekao je Željko. 'Kod nas je šesteročlana obitelj, živimo od samog snalaženja na bilo koji način. Skromno, iskreno i pošteno', kaže Vlado.

Pošteno nisu radile bivše uprave, smatra sindikat. Dug je dosegnuo gotovo 80 milijuna kuna. Željko Orešković, regionalni povjerenik sindikata PPDIV: 'Za tri godine dva stečaja, to je katastrofa, to se u Hrvatskoj nije dogodilo. Uprava koja je rukovodila poduzećem je isključivo odgovorna', rekao je Željko Orešković, regionalni povjerenik sindikata PPDIV. Kaznene prijave su podnijeli, a s najnovijom upravom pregovarali. Međutim pregovori su propali i zato su pokrenuli stečaj.

Trenutačna uprava pokušala je podignuti kredit i pokrenuti proizvodnju, ali ultimatum radnika da im isplate 4,5 plaće, kažu, nisu mogli ispuniti i sada su od svega odustali. Zašto je nekad uspješna tvrtka propala, radnicima nije jasno.

'Pitam se gdje je bila porezna uprava sedam godina ne plaćanja dadžbina i obveza prema radnicima? Da li nitko nije bio u mogućnosti da pozove te institucije koje su bile odgovorne za ta djela, za taj lopovluk i tu krađu? Nažalost nitko nije ništa poduzeo', kaže Vlado. I Gaj je sada na putu u drugi stečaj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene