Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan državnosti

Nekad se okretali volovi i kozlići, a danas ostao samo gorak okus

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije gotovo 20 godina na proslavu Dana državnosti trošilo se, čini se, mnogo više. Taj praznik slavili smo na drugi datum, ali običaji su običaji.

Slavlja su tada bila raskošnija uz mnogo državne pompe, a vrhunac svake proslave bili su pečeni volovi i janjci. Sve je počelo u zagrebačkoj Dubravi i to u garaži zagrebačkog janjevca Sebastijana Berišića. Rame uz rame s prvim predsjednikom, najutjecajniji janjevac Sebastijan Berišić, slavio je prvi rođendan domovine. Bila je to fešta za pamćenje. 'Za taj dan državnosti ne samo da smo ispekli vola nego i sto kozlića', kazao nam je Berišić.

Pročitajte i ovo Ilustracija ukorijenjen u tradiciju Danas je blagdan Tijelova: Znate li što znači i zašto se slavi? Dan državnosti - 6 Ponovo frcaju iskre Hrvatska proslavila Dan državnosti, ne i predsjednik: "Ja sam se prošetao svojim sokakom, jedan jedini barjak je bio izvješen"

>> Mesić zijevao tijekom smotre oružanih snaga

>> Zna li itko koji je danas praznik?

Politikom se nije bavio, a njegove su proslave bile odraz domoljublja. Prvi je predsjednik uživao u društvu janjevaca, a o tri državna rođendana u zagrebačkoj Dubravi, tada su pisali su svi mediji. Danas je ostao samo gorak okus i blijeda sjećanja. Ljepša budućnost tada je bila svakodnevna misao, a mjesto na kojem je prije 18 godina bilo 10 tisuća ljudi, hrane i pića, danas je samo obična ulica o kojoj neke nove generacije i ne znaju previše.

>> 'Natječu se tko će snažnije naglasiti ružnu sliku o braniteljima'

Jeste li imali osjećaj da je bio Dan državnosti?

  • Da
  • Ne
  • Briga me, glavno da ne radim
  • Ne, od kada nije 30. svibnja

Ukupno glasova:

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene