Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blago nama s njima

Neka narod pati, bitno da se plati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavnom sudu se ne žuri. Pa ima vremena za ispitati ustavnost nametnutog nam harača.

Zašto bi uopće trebalo hitno pristupiti tom problemu? Pa ne mora sve ono što je nama bitno, isto tako biti bitno i ustavnim sucima. Ili mora? Nema veze to što postoje radi zaštite naših ustavnih prava. Oni će se sastati kad to žele. Bez obzira na naše želje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pune plaće i mirovine U studenom krizni porez postaje dio prošlosti Slika nije dostupna Posljedice snose svi umirovljenici I umirovljenici podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti 'harača'

To će se napraviti laganini, najranije u rujnu, kad se svi lijepo iskupaju, osunčaju te ponovno sastanu u Zagrebu. Tko može misliti po ovim vrućinama. Najbolje je uzeti pauzu cijelo ljeto, a onda najesen, hladnih glava, sjesti u fotelje te nakon laganog uvoda gdje je tko ljetovao, kakvu je ribu jeo, kakvo vino pio, baciti se na rješavanje problema. Naravno da ovakva praksa Suda paše Jadranki jer vrijeme je novac. Što dulje Ustavni sud odgađa ispitivanje ustavnosti harača, to će Jaca dobiti više potrebnog novca. A onda jednog dana, ukoliko se harač uistinu pokaže neustavnim, mo'š mislit kako će se građanima nadoknaditi pretrpljena šteta. Isto kao što se nadoknadila onima koji su zbog neradnih nedjelja dobili otkaze. Te žrtve ishitrenih odluka preplaćenih glavonja i dalje žale za onim vremenima kad su imale posao.

A što reći o žrtvama 'zabrane pušenja', osim da imamo vlast koja nam više šteti nego koristi. Ukratko – nesposobnu vlast. Pa kako bi i bila sposobna kad u njoj glavnu riječ vode napuhani šerifi potekli iz sredina u kojima su se svojedobno vezali lancima da bi nakon nekog vremena pred Europom klečali i izdavali se za lojalne podanike. Pa kako možemo očekivati da nam država napreduje kad u prvim redovima sjede takvi političari? Kako se možemo razvijati kad su odluke koje oni donose mahom diskriminacijske?
Zabrana pušenja, krizni porez, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, samo su neki od 'bisera'. Da, naravno, i propisi o zabrani rada nedjeljom. Uistinu, blago nama s njima.

Uči od susjeda!

S druge strane, malena i mnogima antipatična Slovenija, put iz krize nalazi na drugi način. Pametni Slovenci smanjuju PDV i to ne za malo – s 20 na 8,5 posto. Svjesni su Slovenci, za razliku od naših, kako se brzo razmaše crno tržište, a tek onda država 'popuši' lovu. No, naši će to shvatiti vjerojatno nikad jer su ufurani u svoju pamet te zaljubljeni u sebe. Kod nas uvijek ima vremena za sve. Kod nas se odluke lako donesu pa ukinu; pa se onda smijeni pokoji ministar, pa premijer da ostavku, pa na kraju ne znaš tko ti u državi obnaša vlast, tko je odgovoran za donesene odluke. Ne bi me čudilo da to namjerno rade s ciljem da zbune narod.

Prave brige tek nakon ljeta

Premijerka nam je najavila mogućnost odgode početka školske godine za tjedan dana zbog turističke sezone. Mudar potez, mora se priznati. No, koja mu je pozadina? Nije valjda da ima ikakve veze s najavljenim prosvjedima u rujnu. Ma ne, to bi bilo preprozirno. Možda je to kompenzacija Hrvatima za izbijenu im lovu iz novčanika? Ili davanje mogućnosti da na ljetovanje idu u postsezoni, kad su aranžmani jeftiniji? Možda joj je savjest proradila, pa eto, da učini barem neko dobro djelo. Neka se dobro iskupaju, osunčaju, pa će biti zadovoljniji i sretniji, kao naši ustavni suci s početka priče. A kad se vrate s mora treba djecu pripremiti za školu, treba ih obući, obuti, kupiti svašta… puno je zahtjeva, a novca sve manje; problemi se gomilaju iz dana u dan. Mislite da će prosječan Hrvat izaći na prosvjede ili će, kao i obično, odmahnuti rukom i zaključiti kako on jedan ne može ništa promijeniti? Vidjet ćemo na jesen kad nas očekuje mnogo novotarija.

Treba li Ustavni sud po hitnom postupku ispitati ustavnost kriznog poreza?

  • Da, trebao bi
  • Već je trebao
  • Ne, narod može čekati
  • Sram ih bilo kako odugovlače

Ukupno glasova:


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene