Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema konkretnih brojki

Neka imena iz registra branitelja već su izbrisana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nešto više od tri mjeseca od objave registra branitelja Ministarstvo je zatrpano raznim zahtjevima za ispravke, ali i prijavama navodnih lažnih branitelja. Sada se provodi korak dalje - objedinjena baza podataka MUP-a, DORH-a i Ministarstva branitelja, trebala bi ubrzati procesuiranje svih koji su do statusa branitelja došli nezakonito. No, naše konkretno pitanje koliko je takvih, još je bez odgovora.

Na dan objave u registru branitelja bilo je 502.678 branitelja. Ministar Matić kaže kako su do sada već zabilježeni slučajevi gdje su neka imena izbrisana i u kojima je država pokrenula postupak za nadoknadu štete. No, o konkretnim brojevima, ministar ne želi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Registar branitelja neće biti javan Medved najavio novi Zakon o braniteljima, Matić poručuje: "Mogući Barišićev plagijat je mala beba za to" Slika nije dostupna REGISTAR BRANITELJA Kako je moguće da 25 godina od početka Domovinskoga rata broj branitelja raste?

Završio je ministar i računicu koliko je svaki lažni branitelj oštetio državu. 'Da samo jedan lažni branitelj izleti s liste mi smo Republici Hrvatskoj uštedjeli milijun eura', kaže ministar Matić.

>> Zatražena ocjena ustavnosti Registra branitelja

U zagrebačkoj HVIDRA-i podržavaju objavu registra. Sve nepravilnosti, kažu, moraju se riješiti na zakonit način. 'Ti ljudi su po nekakvim zakonima i na osnovu, vjerojatno lažnih podataka i papira, dobili ta prava i novce, ali Hrvatska je demokratska država i ima precizne zakone', kaže Mirko Ljubičić iz zagrebačke HVIDRA-e.

Državno odvjetništvo, ministarstvo branitelja i unutarnjih poslova - objedinit će bazu podataka, a time olakšati i procesuiranje. 'Svaka informacija kao i u slučaju prijave prebivališta, se dostavlja policiji koja onda provodi postupak', rekao je ministar Ranko Ostojić.

No, sama objava registra ukazala je i na mnoštvo netočnih i manjkavih podataka. No, sama objava registra ukazala je i na mnoštvo netočnih i manjkavih podataka. Od ponedjeljka, do danas, gotovo punih tjedan dana, Državno odvjetništvo nije odgovorilo na naš upit koliko su zaprimili prijava o lažnim braniteljima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene