Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog zakona

Neisplata plaća: 'Naknadna pamet se često događa u HDZ-u'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko nije radniku 6 i više mjeseci isplatio plaću, mogao bi na dvije godine u zatvor!

O takvom prijedlogu, prema kojemu bi neisplata plaća postala kazneno djelo, dogovaraju se sindikati i Vlada. No, poslodavci su protiv. Vlada bi o tom zakonu mogla raspravljati već na sljedećoj sjednici. Prema službenim podacima - plaću ne prima 25 tisuća ljudi, iako neslužbeni podaci idu čak i do 75 tisuća.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta Detalji suradnje HDZ i DP potpisali koalicijski Sporazum: "Sve ćemo vam reći sutra" Domovinski pokret Sve poznato do kraja tjedna Jedno ime ipak neće biti dio kadrovske križaljke: "Neću biti u Vladi, koliko god ste to računali"

Sindikati su s Vladom još jednom sjeli za stol. Tema sastanka bila je neisplatu plaća uvrstiti u kazneni zakon. Ono što Vlada i sindikati žele, ne sviđa se, izgleda poslodavcima pa se na sjednici GSV-a lome koplja i to oko kazni.

Prijedlog je da se kaznom zatvora od dvije godine kazne poslodavci koji nisu isplatili 6 ili više plaća, a ako u međuvremenu uplate zaostale plaće oslobađa ih se kazne. Takav prijedlog zakona na saborske su klupe već odavno stavili SDP-ovci. 'Nažalost, kad vodite državu, naknadna pamet je dosta skupa za građane koji u njoj žive. I to je loše što se HDZ-u naknadna pamet obično događa', ističe Goran Maras iz SDP-a.

Brzim tempom se, tvrde i sindikati i premijerka, pokušava spasiti posrnule tvrtke poput Dalmacijavina i Adriakema. 'Tu se isto nastavljaju aktivnosti kako bi se pronašla rješenja po mišljenju sindikata i VLade', kaže premijerka Jadranka Kosor. U Hrvatskoj gotovo 25 tisuća ljudi ne prima plaću. Na najavu promjene zakona, neki su poslodavci, tvrde sindikati, požurili u banku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene