Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upitna kvaliteta usluge

Još jedan veliki problem u zdravstvu: Na jednog ginekologa čak 9 tisuća pacijentica

Manjak ginekologa (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Manjak ginekologa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Manjak ginekologa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Manjak ginekologa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Manjak ginekologa (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/2 >>
Hrvatska se godinama bori s nedostatkom liječnika, a među njima su zasigurno ginekolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Hrvatska se već duže vrijeme bori s nedostatkom liječnika, posebice ginekologa kojih najviše nedostaje u Zagrebu. Unatoč tome što HZZO dopušta da jedan ginekolog može imati čak 9 tisuća pacijentica.

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje" Liječnici spremaju štrajk - 1 Dnevnik Nove TV pita Podržavate li zahtjeve liječnika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Iako se mnogi pitaju može li se s tolikim brojem pacijentica uopće pružiti potpuna zdravstvena usluga.

Dušan Pal je prije dvije godine došao raditi u zagrebački Dom zdravlja kao ginekolog.

"Dobro sam se snašao na ovom poslu i imao sam potporu ekipe na čelu Doma zdravlja za opremu ove ambulante da pacijentice i ja budemo zadovoljni s modernom i suvremenom opremom, nešto što vas ispunjava u vašem radu da niste samo netko tko preusmjerava", govori Dušan Pal, dr.med., ginekolog.

Iako je imao ponude za rad u Švedskoj i Švicarskoj, ostao je ovdje gdje liječi oko 6000 pacijentica. Za bolju i bržu komunikaciju koristi mail. A zbog dobrog odnosa, već je 3. put izabran za jednog od najdoktora.

"Nije niti nama niti njima lagano se snaći u ovoj šumi, kada se krene od jednoga do drugoga rješavati problem koji je vama kao pacijentu u tom trenutku najbItniji. Mi smo samo tu, ajmo reći, pomagači i usmjeravači i terapeuti", govori Dušan.

Iz HZZOa kažu kako je standard kod ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti 6000 upisanih pacijentica.

Manjak ginekologa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Manjak ginekologa (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Međutim, mi ugovaramo timove koji imaju i 4,5. Dakle, minimun 4,5 da bi sklopio ugovor s nama i maksimum do 9000", objašnjava Nenad Korkut, HZZO.

Unatoč tome, ginekologa nedostaje. U Zagrebu najviše, čak 17.

"Mi smo svjedoci da imamo trenutno manjak inače specijalista u Hrvatskoj, a posebno ginekolga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Tako da ono što mi mislimo da treba napraviti dobar plan raspisivanja specijalizacija", smatra Davor Vagić, Hrvatska liječnička komora

Iz HZZO-a pak smiruju.

"Nijedan od njih nema 9000. Ako žene slučajno doista nemaju izabranog ginekologa, ne mora ih zabrinjavati što ih nema dovoljno, jer u principu ni jedan od tih timova nije do kraja popunjen koji je s nama ugovoren", govori Korkut.

Međutim, postavlja se pitanje koliko jedan ginekolog doista ima vremena kvalitetno se posvetiti svakoj od 9000 pacijentica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene