Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikada ne biste povezali

Nećete vjerovati u kojim se sve proizvodima nalaze dijelovi svinje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pivo, gumeni bomboni, metak, sapun, beton, čak i kolači - znate li što je zajedničko svim ovim proizvodima?

Vjerovali ili ne, u njima možete pronaći - dijelove svinje! I to u čak 185 proizvoda - to je podatak do kojeg je svojim istraživanjem došla Nizozemka Christien Meindertsma, a na osnovu kojeg je nastala knjiga „Svinja 05049“. Njezinim je tragom krenula i ekipa Provjerenog.

Kobasica, šunka, odresci, čvarci – te svinjske proizvode poznamo sasvim dobro. Ali ono što je manje poznato jest da ova životinja svoj doprinos daje i u proizvodnji mnogih drugih stvari bez kojih ne bismo mogli. Meindertsma je tragove svinjetine pronašla, primjerice, i u pivu. Naime, neke tvrtke koriste želatinsku smjesu kako bi procijedili tekućinu i tako se riješili mutnih sastojaka. Ista metoda može se koristiti i u proizvodnji vina i voćnih sokova.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

>> Razbijamo mitove o čudesnim sastojcima!

Još su stari Rimljani koristili svinjsku mast u proizvodnji sapuna, kaže aromaterapet Saša Radulović. U svojoj kuhinji ekipi Provjerenog pokazao je kako kod kuće napraviti sapun. 'Svinjska mast ima dobru funkciju u zaštiti kože od isušivanja i sapun zbog njega bude postojan, i lijepo se pjeni', kaže Saša. Proteini iz kostiju, sastojci masti i kože, čak i dlake - sve su to svinjski dijelovi koji se mogu obraditi i tako činiti jeftine, a korisne sastojke predmeta koje koristimo svaki dan.

Ekipa Provjerenog pokazat će vam u kojim se sve proizvodima možda nalaze sastojci svinjskog podrijetla. Kažemo 'možda' jer ne koriste svi proizvođači iste sastojke. Sve detalje doznajte u prilogu Provjerenog!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene