Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODACI EUROSTATA

Možda će vas iznenaditi, ali Hrvatska je po nečemu za trećinu jeftinija od većine zemalja EU-a

Hrvatska jeftinija od Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Hrvatska jeftinija od Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvatska jeftinija od Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska jeftinija od Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatska jeftinija od Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Prilikom kupnje komentara na cijene nikad ne nedostaje. Ipak, prema Eurostatu, nije Hrvatska toliko skupa u odnosu na druge. Europski statistički ured nije se ovoga puta bavio plaćama, koje također daju odgovor na puno pitanja kad su potrošačke cijene u pitanju. Više je u Dnevniku Nove TV donio reporter Vjekoslav Đaić.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj ispod su prosjeka Europske unije. I to 33 posto niže.

Pročitajte i ovo Crveni križ - 3 Najveći u Hrvatskoj Humanitarci velikog srca desetljećima pomažu Hrvatskoj: "Daj dok možeš, moli dragog" Poslodavci ga ne smatraju valjanim razlogom za bolovanje: Evo zašto biste trebali dobiti slobodan ako vam je narušeno mentalno zdravlje PODACI EUROSTATA Jesu li Hrvati rekorderi po bolovanju? Pogledajte tko u Europskoj uniji najviše boluje

Kad kupujete u Hrvatskoj, znate da ste, kad je u pitanju hrana, prošli jeftinije nego u Danskoj, koja je najskuplja. Hrvatska je po cijenama hrane šesta najjeftinija zemlja članica, a najjeftinija je hrana u Poljskoj i Rumunjskoj.

Kad smo kod hrane, kod nas će se po tom pitanju jeftinije proći u hotelima, restoranima i barovima. Hrvatska je ovdje - jeftinija od Europe. No, baš je ta kategorija ona u kojoj su primijećene ogromne razlike - od najeftinije Bugarske koja je od prosjeka jeftinija 55 posto, do ponovno Danske koja je od prosjeka skuplja za 50 posto.

Skuplje od ostalih plaćamo elektroničke uređaje. I to za 8 posto. S druge strane, kad je odjeća u pitanju plaćamo približno isto kao i  većina Europljana. Tu su cijene tek jedan posto veće. Bugarska je od prosjeka jeftinija 20 posto.

Ako ste u Švedskoj, treba znati da se tamo odjeća plaća i 30 posto više nego u ostatku Europske unije.

No, s uma ne treba smetnuti plaće. Po podacima Eurostata od prošle godine, satnica hrvatskog radnika je 10 eura, a prosječna satnica u europi - 25 eura. I zato nam se iz naše perspektive cijene u Hrvatskoj čine nebeski visoke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene