Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar odlučan

Ostojić: Nećemo legalizirati marihuanu, svaka droga je zlo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Rajko Ostojić odlučan je u nastojanju da se droga ne legalizira, pa ni u medicinske svrhe.

Vrhovni sud priznao je marihuanu kao oblik liječenja. 39-godišnjeg Domagoja Jankovića zadarski Županijski sud uvjetno je osudio na 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje od 2 godine zbog proizvodnje marihuane. No, Vrhovni sud tu je odluku ukinuo. Među argumentima navodi se da je Janković marihuanu konzumirao u cilju suzbijanja simptoma multiple skleroze.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Njemačka želi legalizaciju kanabisa - 2 Protiv zabrane Europska velesila kreće u liberalizaciju korištenja i uzgoja kanabisa

'Uzeli su, znači, u obzir tu njegovu bolest i u obzir su uzeli da je tu bila riječ o 11 stabljika indijske konoplje. Znači, i količina je bila jako bitna, pa kada su sve to skupa, ovaj, sublimitrali, došli su do zaključka, ono što je tvrdila cijelo vrijeme i obrana, da je tu zapravo riječ o beznačajnom djelu', rekla je Tanja Budimir, Jankovićeva odvjetnica.

Iako je u nekoliko zemalja u svijetu legalizirana laka droga u medicinske svrhe, ministar zdravstva oštro se protivi legalizaciji u Republici Hrvatskoj.

On smatra kako ni jednu drogu ne treba legalizirati, pa ni iz zdravstvenih razloga. Sve dok ne bude postojala konkretna znanstvena potvrda kojom se dokazuje mogućnost liječenja pacijenata, u Hrvatskoj se to neće dogoditi.

>> Studija potvrdila: Marihuana ne šteti zdravlju

'Što se tiče marihuane, moj stav je potpuno jasan - svaka droga je zlo. Samo neke od 194 države svijeta legalizirale su marihuanu u medicinske svrhe', rekao je Ostojić.

No, postoji trenutak u kojem bi se to moglo dogoditi. 'Kad to dobije svoje znanstvene spoznaje, kad bude utemeljeno na kliničkim istraživanjima i u kliničkoj praksi se pokaže dobro u velikom dijelu zemalja, onda ćemo i mi o tome razmišljati', kazao je ministar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene