Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Oni nemaju podatke'

'Ne rezati svima plaće, nego višak zaposlenih u javnom sektoru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je premijerka nakon otvaranja terminala u Luci Ploče od oporbe očekivala čestitke, dobila je kritike.

Vlada samo smeta, poručila joj je oporba, bolje je da se makne jer ne zna kako zemlju izvući iz krize. Premijerka odgovara da to nije ništa novo, riječi oporbenjaka zvuče joj poput mantre koju ponavljaju svaki dan. I SDP i HNS poručuju Vladi: Za razliku od vas imamo hrabrosti za drastične rezove. Ministarstva, javne tvrtke, agencije, precizan je Slavko Linić, mjesta su gdje treba dijeliti otkaze.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bauk ili spasitelj? 'MMF će nam dati novac, zauzvrat neće tražiti ništa' Slika nije dostupna Čačić traži dodatan rez 'Ovo nije rez proračuna, već statistička greška'

'Očito da je i sama premijerka priznala svoje greške jer sad spaja niz agencija koje su formirane, a ništa nisu radile. Ona ih spaja, ali ništa ne govori o broju zaposlenih jer su to podobni kadrovi, a mi govorimo da zaposleni mogu biti samo oni koji rade', kazao je Linić. Dakle, razlika između oporbe i vladajućih je što oporbenjaci traže rezanje zaposlenih u javnom sektoru, a onima koji ostaju, kažu, ne bi dirali plaće, dok je HDZ-ova formula ne dijeliti otkaze, ali smanjiti plaće svima.

>> Kosor: Oporezivanje banaka ne smije izazvati druge poremećaje

'Imate 20 posto ljudi koji više nisu upotrebljivi, koji odlaze, koji su nesposobni i imate deset posto svježe pameti i energije koje trebate. Amputirati gospodarstvo, vaditi mu jetra, rezati mu udove, opterećivati ga, to zna svatko', kazao je Radimir Čačić, predsjednik HNS-a.

Otvaranje novog terminala u Luci Ploče nije opterećivanje gospodarstva, a od oporbe, kaže premijerka, očekuje čestitke. No, poslali su joj samo kritike. 'Oporbeni čelnici kritiziraju nešto što nisu vidjeli i nešto o čemu nemaju ni jednog jedinog podatka, a to je rebalans proračuna koji nije završen, na njemu se još radi, kad ga budu vidjeli, onda o njemu mogu reći svoje mišljenje', rekla je Kosor.

Ali su svoje mišljenje premijerki rekli čelnici vodećih banaka oko poreza koji bi im Vlada navodno uvela na kraći rok, do kraja iduće godine. 'Svaka odluka mora biti uravnotežena. Ni jedna odluka koja na prvi pogled bude dobra ne smije izazvati druge poremećaje', rekla je Kosor. 'Ima temelja, ali ne daj Bože da to ova Vlada uvede, jer ako ona to uvede sprčkat će i taj novac', smatra Čačić. Ne preostaje ništa nego pričekati da Vlada otkrije karte.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene