452289
452289
452289
452289
452289

NE POTPUNOJ ZABRANI POBAČAJA - Građani Hrvatske dali podršku ženama u Poljskoj

  • , 03.10.2016., 19:01
  • Autor:
  • komentara

U znak podrške ženama u Poljskoj, kojima novi prijedlog zakona gotovo u potpunosti zabranjuje pobačaj, a ženama koje ga obave prijeti višegodišnja zatvorska kazna, u Varšavskoj ulici okupili su se građani Hrvatske.

 
 
 
 
Prosvjed protiv pobačaja (Dnevnik.hr)
Prosvjed protiv pobačaja (Dnevnik.hr)

''To je nešto strašno. To su odvratni osjećaji. Sve se žene solidariziraju, jer ne možemo dopustiti da do toga dođe'', rekla je jedna Poljakinja komentirajući inicijativu novog zakon o pobačaju u Poljskoj, koju smo zatekli u Zagrebu.

Novi prijedlog dopušta pobačaj samo ako je život majke ugrožen te traži maksimalnu kaznu zatvora za one koji ih obavljaju od pet godina, kao i kažnjavanje žena, s time da suci imaju mogućnost odustati od kazni za njih.

Podršku ženama u Poljskoj dala je i Neva Tolle koja kaže da se ondje događa ''crni mrak''.

''Cijela priča odlazi predaleko''

''Govorimo o mogućnosti zatvorskih kazni za žene koje su doživjele spontani pobačaj, jer nisu dovoljno pazile na plod. Cijela priča odlazi predaleko'', rekla je Tolle.

Osvrnula se i na situaciju u Hrvatskoj. ''Konzervativno desno krilo sličnu stvar traži i ovdje za žene u Hrvatskoj, To je nedopustivo snažno ćemo se tome suprotstaviti i energično ćemo se boriti protiv toga'', kaže Tolle.

Tisuće Poljakinja obučenih u crno prosvjedovale su danas u Varšavi protiv prijedloga zakona koji praktički zabranjuje pobačaj u toj zemlji koja već ionako ima jedan od najstrožih zakona o abortusu u Europi.

Čitava akcija koordinirana na društvenim mrežama pozvala je žene da prekinu posao i sudjeluju na okupljanjima širom zemlje.

Oko dvije tisuće osoba okupilo se pred sjedištem stranke Pravo i pravda te su formirale ljudski lanac pod nazivom "Zid gnjeva".

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se