Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udruga Mobbing podupire presudu

'Ne postoji seksualni i radni mobbing'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga poduprla je donošenje nepravomoćne presude u slučaju seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja dviju radnica Interspara u Zadru, te upozorila da se u medijima taj slučaj krivo naziva 'seksualnim mobbingom'.

Ne postoji seksualni i radni mobbing, mobbing je jasno definiran kao specifični oblik ponašanja na radnom mjestu, u pravilnim intervalima kroz duže vrijeme, kada jedna osoba ili skupina njih sustavno psihički zlostavlja i ponižava drugu osobu, s ciljem ugrožavanja njezina ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije s radnog mjesta, stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Horizontalni mobbing odnosi se na radnike koji su hijerarhijski jednaki, okomiti je kada nadređeni zlostavlja jednog radnika ili jednog po jednog dok ne uništi cijelu skupinu (što se još naziva bossing), a kod obrnutog okomitog mobbinga podređeni ili skupina podređenih zlostavlja nadređenog. Udruga drži da je u slučaju zadarskog Interspara riječ o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju, jer nije bila namjera radnice ukloniti s radnog mjesta budući su obje nastavile tamo raditi i nakon pokretanja kaznenog postupka protiv nadređenih osoba.

Seksualno zlostavljanje i uznemiravanje u hrvatskom zakonodavstvu smatra se diskriminacijom i jedino ta ponašanja pružaju okvir pravne zaštite od mobbinga, ne moraju automatski sugerirati da je riječ o psihičkom zlostavljanju na radnom mjestu već se mogu smatrati i zasebnim povredama iz radnog odnosa, ističe se.

>> Osuđeni optuženici za 'seksualni mobbing'

Prva takva presuda u nas, nepravomoćna presuda za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje na radnom mjestu donesena je jučer na Općinskom sudu u Zadru. Bivši voditelj zadarskog Interspara A.K. osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog verbalnog spolnog uznemiravanja, a domar Š.S. na četiri mjeseca zatvora uvjetno zbog bludnih radnji. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene