444207
444207
444207
444207
444207

'Ne postoji popis 300 branitelja u srbijanskom tužiteljstvu'

  • , 22.07.2016., 13:38
  • Autor:
  • komentara

Popis od 300 imena hrvatskih branitelja koji navodno posjeduje srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine ne postoji, to je izmišljotina hrvatske europarlamentarke Marijane Petir i dio predizborne kampanje u Hrvatskoj, objavio je u petak beogradski tisak.

 
 
 
 
Rasim Ljajić (Foto: AFP)
Rasim Ljajić (Foto: AFP)

Prema neslužbenim saznanjima lista Blic, u beogradskom pravosuđu popis hrvatskih branitelja ne postoji, a suradnja s hrvatskim kolegama je redovita o slučajevima koji su procesuirani.

"Takav popis jednostavno ne postoji", tvrde neslužbeni izvori Blica u Tužiteljstvu za ratne zločine.

S hrvatskim državnim odvjetništvom razmjenjuju se informacije, podaci i dokazi u ukupno 175 slučajeva ratnih zločina koji se procesuiraju.

"Dio tih postupaka vodi se protiv građana Hrvatske, a dio protiv građane Srbije koji su osumnjičeni ili optuženi za ratne zločine u Hrvatskoj tijekom ratova ‘90-ih godina", tvrde izvori Blica u Tužiteljstvu.

List podsjeća kako je još u travnju i hrvatski ministar pravosuđa Ante Šprlje potvrdio da ne postoji popis niti da Ministarstvo pravosuđa Hrvatske zna za navodni popis 300 hrvatskih branitelja optuženih ili osuđenih za ratne zločine u Srbiji, te da su branitelji protiv kojih se vodi neki postupak o tome obaviješteni i ima ih ukupno 86.

Taj broj uključuje i 43 osobe protiv kojih je Državno odvjetništvo Hrvatske provelo istragu, ali je zbog nedostupnosti počinitelja, a temeljem sporazuma između dva tužiteljstva, predmete ustupilo Srbiji.

Šprlje je to objavio nakon što je hrvatska eurozastupnica Marijana Petir zatražila od premijera Tihomira Oreškovića da izvijesti hrvatske branitelje koji su na “crnoj listi” Srbije, a to je pitanje ponovila i uoči otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije s EU.

Potpredsjednik srbijanske vlade Rasim Ljajić ocijenio je za "Blic" da je priča o navodnom popisu 300 branitelja dio predizborne kampanje u Hrvatskoj.

"Kad god su izbori u Hrvatskoj - Srbija postaje temom, jer to donosi glasove hrvatskih birača. Zbog toga se svi političari u predizbornoj kampanji utrkuju u izjavama protiv Srbije", ocijenio je Ljajić poručivši da "Srbija neće ulaziti u verbalne sukobe s Hrvatskom". (Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se