Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važno!

Ne nasjedajte na dezinformacije o poplavljenim područjima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog velikog broja lažnih informacija Ministarstvo poljoprivrede objavilo je demantij vezan uz zbrinjavanje životinja na poplavljenim područjima.

Javnost je zbunjena gomilom dezinformacija o zbrinjavanju životinja na poplavljenim područjima.

Pročitajte i ovo Pokladno jahanje - 2 Šokačko sijelo Plemenite životinje u središtu stoljetne tradicije: "Tko je progutao konjsku dlaku, to ostaje do kraja života" Ilustracija Ljubav je kriva?! ''Štene je letjelo 10 metara u daljinu'': Žena koja baca životinje kroz prozor ponovno ima psa

Ministarstvo poljoprivrede dalo je pojašnjenje za sve dezinformacije koje su se pojavile.

1. Na poplavljenom području nije proglašena karantena i nije naređeno ubijanje zaostalih životinja.

Pojašnjenje: Određeni dijelovi poplavljenih područja zatvoreni su za civile jer je na tim dijelovima zbog opasnosti naređena prisilna evakuacija. Od 19. svibnja 2014. zabranjeno je kretanje poplavljenim područjima bez dozvole Ministarstva unutarnjih poslova. Stručne službe i službe spašavanja i dalje provode evakuaciju životinja i obilaze poplavljeno područje.

2. Lovci nisu dobili nalog ubijati divljač i životinje koje se još uvijek nalaze na poplavljenom području.

Pojašnjenje: Lov i odstrel divljači strogo je zabranjeno u vrijeme i na području poplava jer je divljač, u bijegu pred vodenom bujicom iznimno osjetljiva. Lovci se redovito uključuju u pomoć pri zbrinjavanju divljači i premještanju na sigurna područja, hranjenju i praćenju zdravstvenog stanja. Lovci po potrebi također sudjeluju i u evakuaciji stoke i ostalih životinja na poplavljenim područjima.

3. Životinje spašene s poplavljenih područja neće završiti u klaonicama i ministar Tihomir Jakovina nije i neće donositi takvu odluku.

Pojašnjenje: Domaće životinje koje su spašene i koje se još uvijek spašavaju s poplavljenih područja smještaju se u za to pogodne prazne objekte privatnih vlasnika koji su velikodušno ponudili svoju pomoć. Ovom im prilikom na tome još jednom zahvaljujemo. Također, spašenim životinjama utvrđuju se vlasnici i o tome se vodi evidencija, prati se njihovo zdravstveno stanje. Stočnu hranu ponudili su poljoprivrednici iz cijele Republike Hrvatske. I njima smo zahvalni na pomoći.

4. Kućni ljubimci se ne ubijaju i nije zabranjena njihova evakuacija.

Pojašnjenje: Ministarstvo poljoprivrede uputilo je danas apel udrugama ljubitelja životinja i volonterima jer nedostaje smještajnih kapaciteta za zbrinjavanje kućnih ljubimaca s poplavljenih područja o kojima vlasnici trenutno ne mogu brinuti. Iznimno je važno da se svi privremeni udomitelji jave dežurnim veterinarima radi evidencije i utvrđivanja vlasništva životinja. Također, na terenu nedostaje i hrane za spašene pse i mačke. Donatori se mogu javiti kriznim stožerima u poplavljenim mjestima radi dostave pomoći.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene