Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Općinski sud u Varaždinu donio presudu

'Ne možete kod mene na praksu jer ste Ciganke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općinski sud u Varaždinu nepravomoćno je presudio da su dvije učenice diskriminirane u području obrazovanja pa će im vlasnica trgovine morati isplatiti i simboličnu odštetu.

Prije dvije godine mladim Romkinjama Lidiji i Željki, učenicama Gospodarske škole u Varaždinu, vlasnica jedne trgovine poručila je "da ih neće primiti na praksu jer su Ciganke"!

Pročitajte i ovo Romsko naselje Parag - 3 Romsko naselje Traje istraga zbog prodaje droge, ali nije to jedini problem: "Kad oni dobiju socijalnu pomoć, to je paljenje, to je muzika, to je pucanje…" Ilustracija Teško je rušiti zidove Zašto sam morao obrisati tekst: "Molim te, molim te, makni ga!"

Tim ponižavajućim riječima, koje vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i bole više od šamara, otpravila je mlade djevojke iz trgovine kao neželjena bića drugog reda, koja nemaju pravo na jednak tretman kao i svi drugi građani samo zato što su Romkinje.

Općinski sud u Varaždinu nepravomoćno je presudio da su dvije učenice diskriminirane u području obrazovanja pa će im vlasnica trgovine morati isplatiti i simboličnu odštetu, piše Večernji list.

Iako postoji već nekoliko presuda Europskog suda za ljudska prava zbog diskriminacije romske nacionalne manjine, ovo je prva takva nepravomoćna presuda u Hrvatskoj prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije u području obrazovanja, istaknuto je na konferenciji za novinare Centra za mirovne studije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene