Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tomašić pisala Reding:

'Ne kažnjavajte narod, dopustite da neodgovornu vlast kazne na izborima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruža Tomašić, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu uputila je otvoreno pismo Viviane Reding s traženjem konkretnih odgovora na pitanje - kakve će sankcije dobiti Hrvatska?

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić i predsjednica HSP-a Ante Starčević zatražila je pismeni odgovor potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding o konkretnim sankcijama koje će se poduzeti protiv Hrvatske.

Pročitajte i ovo Dodjela medijske Nagrade Europa Čestitke! HND dodijelio Nagradu Europa za najbolje medijske radove u 2023. Ilustracija Iz dokumenata Europa prijeti sankcijama kineskim kompanijama koje surađuju s Rusijom: "Nemojte izabrati pogrešni put"

>>INFOGRAFIKA Kako izgleda procedura uvođenja sankcija?

Pismo Ruže Tomašić prenosimo u cijelosti:

'Poštovana gospođo potpredsjednice,

budući su hrvatski mediji u ponedjeljak 16. rujna objavili da je Komisija pokrenula sankcije protiv Republike Hrvatske zbog kršenja europskog uhidbenog naloga u slučaju Perković, željela bih znati točan sadržaj i opseg razmatranih sankcija.

Nadam se nedvosmislenom i krajnje konkretnom odgovoru kako bi se izbjegle potencijale manipulacije ovim pitanjem u domaćoj javnosti.

Dopustite mi da istaknem kako se u vrijeme ekonomske krize, s kojom se slabije razvijene zemlje poput Hrvatske posebno teško nose, financijske restrikcije mogu drastično odraziti na daljnji napredak zemlje članice. Čak i ako razmatrane sankcije obuhvaćaju isključivo sredstva za pripremu na zonu Schengena, Hrvatsku se takvim potezom može dugoročno osuditi na ostanak van te zone, čime će biti nanesena velika šteta, ne samo našoj zemlji, već i Europskoj uniji.

Ovim Vas putem pozivam da uzmete u obzir i rastući trend euroskepticizma i nepovjerenja prema europskim institucijama kod građana Unije, u čemu Hrvatska ne predstavlja iznimku. Iznimno mala izlaznost građana Republike Hrvatske na izvanredne izbore za Europski parlament, održane u svibnju ove godine, jasan je pokazatelj nepovjerenja Hrvata u Europsku uniju.

Imajte na umu da će nerazumne odluke ove vlade na svojoj koži najviše osjetiti hrvatski građani koji kaznu ničim nisu zaslužili, čime će se to nepovjerenje dodatno produbiti.

Dopustite građanima Republike Hrvatske da neodgovornost ove vlade kazne na jedini primjeren način - na demokratskim izborima.

Dotad Vas pozivam da zajedno s nama zastupnicima u Europskom parlamentu radite na izgradnji povjerenja građana Republike Hrvatske prema europskim institucijama, što je posebno značajno u ovoj izbornoj godini', piše u pismu koje je hrvatska europarlamentarka R. Tomašić uputila potpredsjednici EK V. Reding.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene