Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljen referendum

Transparentom protiv koncesije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti inicijative 'Ne damo naše autoceste' najavili su na Markovom trgu početak prikupljanja potpisa za referendum protiv monetizacije autocesta.

Aktivisti inicijative 'Ne damo naše autoceste', stavili su transparent u obliku 80 milijardi kuna, kolika je, kažu, šteta od koncesije te najavili početak prikupljanja potpisa danas u ponoć u Zagrebu i Splitu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpisalo 460 tisuća ljudi Za referendum o autocestama prikupljen dovoljan broj potpisa Slika nije dostupna 'Nismo završili posao' 'Stvar nije gotova': Inicijativa 'Ne damo naše autoceste' poziva na potpisivanje unatoč nevremenu

11. listopada počinje prikupljanje potpisa za novi referendum

Od sutra će se potpisi za referendum prikupljati i u svim gradovima. Sigurni su da će prikupiti dovoljan broj potpisa i da će biti raspisan referenduma. Govorili su o štetnosti koncesije većim cijenama i lošijim uslugom kao i o tome da iduće Vlade neće moći autoceste uvrštavati u razvojne projekte.

Jedan od inicijatora prikupljanja potpisa, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić ustvrdio je kako je iznos od 80 milijardi kuna minimalna očekivana zarada od autocesta kada se poplaćaju svi krediti Hrvatskih autocesta, uz pretpostavku da će u budućnosti promet na autocestama rasti za jedan posto godišnje.

Uoči početka prikupljanja potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju, građanska inicijativa "Ne damo naše autoceste" danas je u simboličnoj akciji pred Banskim dvorima istaknula brojku "80 000 000 000" (80 milijardi), kako bi upozorila na navodni iznos štete koju bi monetizacija autocesta mogla donijeti Hrvatskoj. "Autoceste su građene kao razvojni projekt. Znamo da se na njima može zaraditi, no Vlada se odlučila za najnepovoljniji model - davanje autocesta u koncesiju, i mi se tome protivimo", izjavio je Stanić.

Smatra kako Vladu u tome neće spriječiti ni neriješeni imovinsko-pravni odnosi niti nepostojanje uporabne dozvole za dio autocesta, pa je referendum jedino efikasno sredstvo koje to može onemogućiti.

Stanić kaže da je ove godine promet na autocestama rastao preko tri posto, unatoč lošoj turističkoj sezoni i padu BDP-a jedanaesti kvartal zaredom. Ističe kako bi zarada od autocesta u budućnosti mogla rasti jer se očekuje izgradnja jadransko-jonske autoceste i koridora 5C kroz BiH, koji će znatno povećati promet na autocesti A1 i koridoru 5c, kao i zbog mogućeg ulaska BiH i Srbije u EU.

Novac od autocesta, tvrdi Stanić, bio bi dovoljan za igradnju 300-njak bolnica, 4.000 vrtića, 2.000 škola, odnosno za cijeli niz infrastrukturnih objekata za razvoj školstva, bolje liječenje i veću sigurnost građana.

"To je jedan od razloga što idemo u prikupljanje potpisa. Uspjet ćemo u tome i očekujemo skoro raspisivanje referenduma", rekao je Stanić.

Prikupljanje potpisa za referendum počet će u ponoć u Zagrebu i Splitu, a potom će se pridužiti i ostali gradovi. Inicijativa okuplja pet sindikalnih središnjica, dva cestarska sindikata i sedam organizacija civilnog društva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene