Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sada treba uskrsnuti nada'

'Današnje društvo kao da ne očekuje nešto bolje, nego ostaje na onome što trenutno vidi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U atmosferi opće krize nije teško upasti u beznađe. Upravo zato bi u vrijeme Uskrsa i u nama trebala uskrsnuti nada.

Hoću li ostati bez posla? Hoću li pronaći posao? Kako ću platiti režije? Plaća kasni, gorivo i hrana poskupljuju... Pod svakodnevnom 'paljbom' crnih prognoza nije lako ostati optimističan, a mnogi bi rekli i – normalan. Pod teretom svega toga često se zaboravlja gdje se može pronaći snaga. O tome smo razgovarali s velečasnim Ivicom Budinšćakom, povjerenikom za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Pročitajte i ovo Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti Isus Krist s dvojicom učenika Praznik u mnogim državama Uskrsni je ponedjeljak: Znate li što se danas obilježava?

'Kao djeca učili smo da je Uskrs pobjeda života nad smrću i gledajući kao vjernici upravo u noći sa subote na nedjelju iščekujemo taj čas, čas uskrsnuća Kristovog, to jest, njegove proslave u Ocu i Duhu Svetom', rekao je velečasni Budinšćak koji ističe da je sam Uskrs teško zamisliti bez korizmenog vremena, a osobito upiranja pogleda prema Velikom tjednu.

>> Papa obredno oprao noge dvanaestorici kardinala

'Svaki odgovor na naše pitanje nalazi se upravo u svetom trodnevlju, a svoj konačni cilj vidimo u nedjelji uskrsnuća. Same Isusove riječi 'Ne bojte se, ja sam s vama, ja sam pobijedio svijet!', riječi su koje današnji čovjek kao da neki puta ne čuje ili ih nije svjestan. Gledajući današnju situaciju i samog čovjeka u društvu, vidimo upravo da ne razumije ili ne shvaća ili možda dobro ne poznaje upravo ta tri sveta dana koje kršćani slave', istaknuo je vlč. Budinšćak.

'Promatrajući današnje društvo, imam osjećaj kao da ono samo promatra, da je u strahu, da je to društvo koje kao da ne iščekuje nešto bolje nego ostaje na onome što trenutačno vidi. Vjerujem da će upravo u ovome vremenu u kojem se nalazimo konkretno svaki čovjek probati osjetiti i vidjeti svoju situaciju s Isusom, jer, uskrsnuće kao pobjeda je borba, a borba traži snagu i čovjeka koji je spreman krenuti', rekao je vlč. Budinšćak Kako je objasnio, hodeći od Velikog četvrtka vidimo da Isus ne ostavlja apostole, nego upravo prije samog trenutka predaje i izdaje, apostole okuplja oko sebe i hrabri ih dajući sebe kao trajnu prisutnost koja će ih okupljati, hrabriti, bodriti i davati nadu. 'Polazeći od same prisutnosti Krista i zajedništva apostola s njim, ulazimo u najteži dan – dan njegove muke, smrti, dan kada ga mnogi pljuju, bičuju i razapinju na križ, do Velike subote kada u tišini promatramo njegovo ljudsko tijelo u grobu koje čeka slavni svršetak, svršetak obećanja.'

>> Srakić: U svoje živote unesite uskrsno svjetlo nasuprot mnogovrsnoj tami

>> Bozanić: Isus je umro za svakoga od nas

'Promatrajući današnje društvo, imam osjećaj kao da ono samo promatra, da je u strahu, da je to društvo koje kao da ne iščekuje nešto bolje nego ostaje na onome što trenutačno vidi. Vjerujem da će upravo u ovome vremenu u kojem se nalazimo konkretno svaki čovjek probati osjetiti i vidjeti svoju situaciju s Isusom, jer, uskrsnuće kao pobjeda je borba, a borba traži snagu i čovjeka koji je spreman krenuti. Vjerujem da smo danas i mi spremni krenuti u borbu svakodnevnih obveza, padova, križeva i mrtvila koje nam kroz životne situacije govore', objasnio je povjerenik Budinšćak.

Uskrsnuće nam daje nadu, dodaje velečasni, nadu u bolje sutra, uskrsnuće nas poziva na zajedništvo, ne zajedništvo koje ovisi samo o nama, nego zajedništvo koje vidi i drugog čovjeka. 'Uskrsnuće nas poziva na život – ne život koji često puta nema smisla, nego život koji upravo traži smisao. Vjerujem da će uskrsne evanđeoske riječi: 'Što tražite mrtvoga među živima? On je uskrsnuo kao što vam je rekao' odzvanjati u mnogim crkvama i da će se upravo u našim srcima dogoditi to uskrsnuće – uskrsnuće nade, života, snage i zajedništva', rekao je velečasni Budinšćak i podsjetio na Isusove riječi 'Jer ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta!'.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene