Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatna ljubavna priča

'Nazvala sam oca i rekla mu da se u ponedjeljak udajem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vanda je 2009. godine otišla na postdiplomski studij u Švedsku, a dok se pakirala nije ni slutila da će joj se u samo tih godinu dana jako puno stvari u životu promijeniti.

Svi oko Vande bili su iznenađeni njezinom odlukom da ode godinu dana živjeti na mali otok Gotland koji ima svega 20.000 stanovnika. No, ona je bila jako uzbuđena i radovala se novom iskustvu - studiranju u inozemstvu.

Pročitajte i ovo Vjenčanje gradonačelnika i krokodila - 4 Stoljetna tradicija FOTO/VIDEO Gradonačelnik se vjenčao s krokodilom: "Volimo se. To je ono što je važno. Ne možete imati brak bez ljubavi" Slika nije dostupna Zlobnica iz Manchestera Kakav brutalan prekid na Dan zaljubljenih!

'Par dana prije samog odlaska na studij moja prijateljica Iva je sjedila u dvorištu s mojom majkom i zezala me da ja idem tamo upoznati muža. Bila mi je simpatična njezina zezancija i mislila sam da, kao i inače, Iva priča gluposti', kazala je Vanda. No, prijateljica Iva je bila u pravu. Vanda je tamo upoznala ljubav svog života - Alejandra.

Od prijateljstva do ljubavi

Upoznali su se prvi dan okupljanja studenata i kako su dani prolazili postajali su sve bolji prijatelji. Zajedno su odlazili na pauze između predavanja i družili se.

>> Uspješan brak u tri riječi!

'Nisam ni znala da mi se sviđa sve dok jedna druga djevojka nije pokazala zanimanje za njega, a ja postala ljubomorna. Tipično ženski', kazala je Vanda kroz smijeh. Kad je napokon shvatila da joj se sviđa, primijetila je da i Alejandro ima iste osjećaje za nju. Počeli su i službeno hodati.

Provodili su dane zajedno, putovali, učili jedno drugo o zemljama iz kojih potječu.

'Pokazala sam iznenadno zanimanje za njegov dom – Meksiko, za španjolski jezik i za cijelu jednu kulturu o kojoj nikad prije nisam razmišljala. Meksiko mi je bio samo pojam sapunica, tekile i odlične hrane. Dalje od toga nisam znala. Naravno da sam kroz cijelu godinu upotrebljavala najviše fraze iz sapunica koje su njemu bile ultra smiješne, a ja sam mislila da briljiram u španjolskom', kazala je.

Sve u njihovim životima bilo je idealno dok nije došao šesti mjesec, mjesec obrane postdiplomskog rada, ali i mjesec odlaska. Godina studiranja u Švedskoj bila je na samom kraju.

Bolan rastanak

'Tek dva tjedna prije smo shvatili da ne znamo što ćemo. Nekako smo očekivali da će se sve posložiti kako mi želimo, ali shvatili smo da nemamo što drugo napraviti nego svatko otići u svoju državu pa pronalaziti načine da se vidimo. Tako je i bilo. Bolno. Razdvojili smo se u Stockholmu, on me otpratio na autobus za aerodrom, a srca su nam se lomila. Potpuna nemoć. Jedan grozan, odvratan osjećaj s kojim sam ušla u avion za Zagreb', prisjetila se Vanda.



No, nisu se predavali, odlučili su dati sve od sebe kako bi pronašli mjesto gdje će biti zajedno. Sati na Skypeu, živciranja zbog vremenskih razlika, kombiniranje različitih ideja – sve to je bilo sastavni dio njihova života puna tri mjeseca, dok se nisu odlučili na nešto konkretnije. Naime, njezin dečko Alejandro se preselio u Beč gdje je proveo iduća dva mjeseca učeći njemački.

Vanda je svaki vikend odlazila tamo ili je on dolazio k njoj u Zagreb. Njezini su ga roditelji tada i upoznali, ali je i ona otišla u Meksiko upoznati njegovu obitelj.

'To je bio pravi doživljaj. Predivna topla obitelj, Božić na 20 stupnjeva, šarene ulice i ukrasi, hrpetine ljudi posvuda, a miris hrane sa svakog ugla. Već prvi dan su me upoznavali s članovima obitelji sa 'Vanda, ovo je tvoj nećak', 'Vanda, ovo je tvoja teta' , 'Vanda ovo je tvoja sestrična' i stvarno sam se tako osjećala. Toliko topline u ljudima se rijetko može osjetiti koliko se osjetilo u cijeloj njegovoj obitelji', kazala je.



'Tata, ja se udajem'

Tijekom dva tjedna u Meksiku, shvatili su da više nemaju financijskih sredstava da bi odlazili jedno drugome. Zadnja večer, prisjetila se Vanda, bila im je vrlo bolna. Znali su da moraju pronaći mjesto gdje će moći živjeti skupa, ali Meksiko i Hrvatsku nisu uzimali u obzir jer su mislili da će jedan od njih uvijek patiti što god da izabreru. Nadali su se čudu.

Nakon duga četiri mjeseca razdvojenosti, čudo se doista i dogodilo - Vanda je dobila posao na Gibraltaru, a Alejandro se odmah preselio te su počeli živjeti skupa. Tada su se odlučili vjenčati i to u prvi idući podnedjeljak, a kada su to odlučili bila je srijeda.

'Vjerujte, nismo ni jedan ni drugi skloni takvom nečem, ali jednostavno nas je ponio trenutak. Bilo je to najspontanije vjenčanje na svijetu. U četvrtak sam nazvala mamu, ali se javio tata. Pitao me u čudu da zašto zovem preko mobitela, a ne preko Skype-a jer to puno košta.

'Tata, ja se udajem u ponedjeljak'. Šutnja. Pa smijeh. Glasni smijeh. Ok, i ja sam se nasmijala. Samo je pozvao majku i rekao 'Jadranka, daj slušaj ovo' i onda sam to ponovila njoj. I ona se počela smijati pa sam opet i ja. Pa dobro, ajmo se svi smijati. Nakon par minuta smijeha, shvatili su me ozbiljno i dali punu podršku mojoj ludoj ideji',ispričala je Vanda.

Ponedjeljak je stigao, a oni su imali vjenčanje poput onih iz najromantičnijih filmova. Kod matičara je bio cijeli marketinški odjel tvrtke za koju je Vanda radila te njihovi kumovi koje su upoznali samo koji mjesec prije vjenčanja.

Ipak Hrvatska

Vjenčanje im je priuštilo nezaboravne trenutke, ali su nako toga shvatili da njezin suprug bez radne dozvole ne može dobiti ni priliku za intervju kako bi ostao na Gibraltaru. Tada su odlučili otići u Hrvatsku i tu započeti pravi zajednički život. Ona je vrlo brzo pronašla posao, a Alejandro se polako privikavao na život u Zagrebu i upoznavao njezine prijatelje. Sve je polako 'sjedalo na svoje mjesto', a onda se i Alejandro zaposlio.

'Napokon nam je srce bilo na mjestu. 'Prošli smo sve i svašta, ali nikad se nismo pokolebali u jednoj stvari, a to je želja da budemo zajedno. Kroz sve nedaće, birokratske probleme, stadije nezaposlenosti, daljinu, uvijek smo imali isti cilj. Nešto nas je uvijek guralo da se borimo i budemo stalna podrška jedno drugome. To nešto se zove ljubav', kazala je Vanda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene