Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premali broj vezova

Nautički turizam - biznis o kojem Hrvatska treba još puno učiti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih godina od nautičkog biznisa zaradi se skoro trećina boravišnih pristojbi u Hrvatskoj.

Naše marine rade odlično. U splitskoj ACI marini su uvijek blizu 100 posto popunjenosti, a dolaze im prosječno najveći brodovi. No, imaju samo oko 350 vezova i to je to - ne mogu primiti više brodova.

Pročitajte i ovo Rogoznica - 1 NEDOSTAJE RADNIKA Nautički turizam cvjeta: U marine dolaze brojni gosti, ali tu je i jedan veliki problem Maritimni centar izvrsnosti u Rijeci - 4 NAJMODERNIJA MARINA U HRVATSKOJ Niče tehnološko čudo usred Rijeke, vrijednost projekta veća od milijardu kuna! "Zapošljava se hrvatska pamet koja ostaje u zemlji"

>> Savršen spoj zabave i nautike na jednom mjestu

Jarbola je puno, a ovo je miran dan jer je zapravo većina brodova na pučini.

'Naše marine u Australiji su veće, ali ova je pristojna. Odlična usluga i hrana u restoranu. Uzeli smo i malo za na brod', kaže gost iz Australije.

Ukrcaj gostiju je subotom i onda mnoge jahte u najmu izađu na sedmodnevno krstarenje. Sezonom su u lučici zadovoljni. 'Nekoliko postotaka bolji nego lani. Brodovi su nešto veći i to je odmah bolja zarada', zadovoljan je direktor ACI-ja Edo Karuza.

Inače, kroz lučicu osim stalnih gostiju, na oko 350 vezova ima i onih koji samo svrate napuniti struju, uzeti vodu ili izađu u Splitu. Takvih je gostiju oko 5.000.

Veći brod, skuplji vez i bolja zarada lučici. A ovdje se ne plače zbog malih brodića, jer je prosječna dužina oko 14 metara. Ovih dana imali su i rekordera - vez je platio više tisuća eura. 'Brod od 90 metara, vlasnik je poljski biznismen. Na tom brodu tjedni najam je 800.000 eura, a privez par tisuća eura', kaže Karuza. 

Čarter kompanije za najam jahti zadovoljne su što je nakon prvog vala recesije opet krenuo posao ulaganja u brodove. Investitori kupe brod i onda ga daju kompaniji da ga za njih iznajmljuje.

'Jedni Kanađani su kupili brod i sad će još jedan. Zaradu dijelimo, njima ide 55 posto', pojasnio je Tomo Akrap, vlasnik čarter kompanije.

A oni koji iznajme brod i nemaju baš iskustva često se izgube po otocima ili imaju havarije i kvarove. Tada uskače servis usluga jer sve je ovdje podređeno gostu. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene