Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica Reformista

Natalija Martinčević: 'Izmjene izbornog zakona trebaju što prije u Sabor'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Usprotivila se prijedlogu da se referendumom mijenja Ustav, jer je dovoljno promijeniti zakon. Za razliku od prijedloga udruge U ime obitelji, u njenom prijedlogu potencijalni zastupnik ipak mora prijeći izborni prag.

Saborska zastupnica i predsjednica Inicijative za osnivanje Narodne stranke - reformista Natalija Martinčević pozvala je u utorak predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku da njezin prijedlog izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor što prije stavi na dnevni red, kako bi bilo dovoljno vremena za raspravu prije novih parlamentarnih izbora.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Slika nije dostupna Mini drama u koaliciji Martinčević: "Ako dođe do suradnje s Čehokom, prestaje suradnja u Saboru. To sam danas potvrdila", Bačić: "Nadići ćemo ovaj problem"

Izmjene Kaznenog zakona: Psihičko nasilje u obitelji bit će kazneno djelo

Martinčević je na konferenciji za novinare podsjetila da je Leko podržao udruge koje traže raspravu o izbornom zakonu, no njezin konkretan prijedlog izmjena zakona dosad nije uvršten u dnevni red saborske sjednice. 'To znači da vladajući još nisu spremni na promjene izbornog sustava', ocijenila je.

Matinčević smatra da novi izborni zakon treba biti jednak onome za izbore zastupnika u Europski parlament, tako da stranke i nezavisne liste stavljaju svoje kandidate na listu, ali zastupnici u Sabor ne ulaze isključivo prema rednom broju na listi, nego i preferencijalnim glasovima.

Tako se, kaže, građanima omogućuje da biraju i osobe s izborne liste koji će ih u Saboru najbolje zastupati.

Ocijenila je lošom dosadašnju praksu po kojoj čelnik ili najuže vodstvo stranke bira tko će biti pri vrhu liste i time dobiti realnu šansu da uđe u Sabor. Osim toga, stranački čelnici biraju i sastav Vlade, i to nerijetko na temelju subjektivnih procjena umjesto kompetencija.

'U Hrvatskoj predsjednici stranaka određuju nositelje zakonodavne i izvršne vlasti, a to je i opasno i štetno', smatra Martinčević dodajući da se čelnici bave ideološkim temama i šalju demagoške poruke umjesto da govore o konkretnim rezultatima.

Ustavni sud ukinuo odredbe zakona po kojima su znanstvenici sa 65 godina morali otići u mirovinu

Prijedlog reformista ide u smjeru postavljanja politike kao mjerljive discipline, poručila je Martinčević.

Usprotivila se prijedlogu da se referendumom mijenja Ustav, jer je dovoljno promijeniti zakon. Za razliku od prijedloga udruge U ime obitelji, u njenom prijedlogu potencijalni zastupnik ipak mora prijeći izborni prag.

'Referendum vodi u podjele u kojima nema razgovora, a izborno zakonodavstvo može se riješiti kroz konsenzus i saborsku proceduru', kaže Martinčević dodajući da je kao saborska zastupnica podržala prijedlog GONG-a o izmjeni cjelokupnog izbornog zakonodavstva, što je dosad učinilo 29 zastupnika.

Martinčević apelira da se njezin prijedlog izmjena izbornog zakona stavi na početak jesenskog zasjedanja Sabora kako bi zakon mogao ići u prvo i drugo čitanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene