Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor zatražila...

Jandroković smjenjuje konzula Bernasconija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković pokrenuo je postupak razrješenja Walda Bernasconija s dužnosti počasnog hrvatskog konzula u Švicarskoj zbog nanošenja štete ugledu Republike Hrvatske u svijetu, priopćio je u ponedjeljak MVPEI.

'Nakon što je to zatražila predsjednica vlade Jadranka Kosor i nakon što je iz hrvatskog veleposlanstva u Italiji stigla potvrda o umiješanosti Walda Bernasconija u aferu vezanu uz kršenje načela i pogrešnu primjenu medicinske profesije te seksualno napastovanje maloljetne pacijentice', ministar Gordan Jandroković pokrenuo je postupak njegova razrješenja s dužnosti počasnog konzula u Švicarskoj, navodi se u priopćenju ministarstva. Jandroković je istodobno je zatražio analizu rada svih počasnih konzula hrvatske diplomatsko-konzularne mreže. MVPEI u priopćenju povodom ovoga slučaja također navodi kako se počasni konzuli razlikuju od karijernih konzula i konzula po zvanju najčešće po tome što se radi o državljaninu zemlje primateljice. Najam prostora za rad plaćaju sami te za njega ne primaju nikakvu naknadu od Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Davor Filipović, bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja afera Mreža Filipović: "Nisam znao za poruke, ali preuzimam odgovornost. Radio sam pošteno. Ne vjerujem da se Lovrinčević upuštao u sitne dealove" Peđa Grbin, predsjednik SDP-a nova afera Stižu reakcije na smjenu ministra Filipovića: "Duže je bio na semaforu nego u Vladi"

Počasni konzuli nemaju diplomatski imunitet

Zbog svojih suženih ovlasti počasni konzuli također nemaju diplomatski imunitet., te sukladno tome ne obavljaju upravno-pravne poslove (npr. izdavanje viza) već se njihove aktivnosti primarno temelje na unaprjeđivanju gospodarske suradnje, promicanju vanjskotrgovinske razmjene, kulturne suradnje, a u iznimnim situacijama pružaju pomoć državljanima države koju predstavljaju, naglašava MVPEI. Bernasconi (64) za počasnog je konzula imenovan 1991. godine. Tužiteljstvo talijanske pokrajine Como protiv njega je pokrenulo istražni postupak za nadriliječništvo, prijevaru i za seksualno napastovanje. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene