Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKI STUDIJI

Nastavnici Hrvatskih studija nastavljaju štrajk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavnici Hrvatskih studija, većinom članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske, nastavljaju štrajk u kojem su od početka tjedna jer "Hrvatski studiji tonu u sve veću krizu, a njima su oduzeta akademska, socijalna i radna prava".

Stanje na Hrvatskim studijima se pogoršava, osobito od veljače prošle godine kad je rektor oduzeo Hrvatskim studijima autonomiju odlučivanja i nametnuo neodgovarajuće Stručno vijeće. Kako nismo dobili nikakve valjane odgovore na zahtjeve koje već dugo postavljamo, štrajk je ostao jedini pokušaj rješavanja problema, rekao je sindikalni povjerenik Tomislav Janović na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Osoblje Lufthanse ponovo u štrajku Nezadovoljni plaćom Novi štrajk osoblja poznate aviokompanije: Pripazite ako putujete U Njemačkoj počinje dvodnevni štrajk javnog prijevoza Trajat će dva dana Počeo štrajk javnog prijevoza u Njemačkoj: U nekim mjestima neće voziti ništa

Hrvatski studiji nemaju stručno vijeće koje jamči budućnost studija ni ostvarenja prava zaposlenika, jer su iz njega isključena 22 nastavnika, kazao je Janović i dodao da se na Hrvatskim studijima raspisuju sumnjivi i netransparentni natječaji te se primaju kandidati upitnih kvaliteta, dok natječaji na kojima su trebali biti primljeni kvalitetni suradnici nisu provedeni do kraja, pa su neke mlađe kolege morali otići zbog egzistencijalnih razloga.

Darko Pavić je ustvrdio da će nekompetentno Znanstveno-nastavno vijeće donijeti odluke koje će nastavnike koji štrajkaju učiniti suvišnim, što je očiti primjer ugroze njihovih prava. Zato je prvi i najvažniji uvjet štrajkaša vraćanje sveučilišne autonomije i odlučivanja na Hrvatske studije, te formiranje Znanstveno-nastavnog vijeća u skladu s pravilnikom.

Predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić osvrnuo se na informaciju da je Sveučilište u Zagrebu podnijelo sudsku tužbu s ciljem da se štrajk proglasi nelegalnim kazavši da su članovi aktualne uprave Sveučilišta 2012. podržavali plenume koji su se suprotstavljali suvremenoj transformaciji sveučilišta, a danas pojedinim sastavnicama oduzimaju nužnu autonomiju odlučivanja.

Nastavnici su prepoznali da su ugrožena njihova socijalna, ekonomska i akademska prava i pokrenuli su u svoju zaštitu štrajk kao legalan oblik borbe, ustvrdio je Ribić.

Nastavnici su podsjetili da su od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražili provedbu nadzora nad radom Sveučilišta, ali ministar Pavo Barišić nije odgovorio iako je to njegova obaveza.

Na Hrvatskim je studijima za iduću akademsku godinu bila ukinuta upisna kvota za preddiplomski studij filozofije, zbog čega su studenti pokrenuli blokadu nastave. Blokada će trajati do sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu 11. travnja, na kojoj bi upisne kvote trebale biti ponovno potvrđene.

Blokada nastave i štrajk nisu organizacijski povezani, ali su nastavnici i studenti podržali jedni druge i partneri su u borbi za budućnost Hrvatskih studija, rečeno je na konferenciji. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene