Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saslušani svjedoci

Nastavljeno suđenje za ratni zločin u Sisku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saslušanjem svjedoka na osječkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjnaku optuženima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Sisku 1991. i 1992. godine.

Vladimira Milankovića će se tereti da je, od srpnja 1991. do lipnja 1992., kao zapovjednik policijskih snaga na širem području Siska i Banovine i kao zamjenik načelnika Policijske uprave nije poduzeo ništa da se nezakonita postupanja, kao što su nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje, spriječe, suzbiju i kazne.

Optužen je da je sprječavao istrage zločina, odobravao nezakonite radnje podređenih i ohrabrivao ih na to, a pritom je i osobno sudjelovao ¸u zlostavljanju i napadima na pojedine civile te naredio nezakonito zatvaranje većeg broja civila srpske nacionalnosti, što je rezultiralo ubojstvom 24 civila.

Drugoptuženog Bošnjaka tereti se da je u kolovozu 1991., kao pripadnik specijalne sisačke policijske jedinice 'Vukovi', s više nepoznatih suboraca, radi zastrašivanja i odmazde nad građanima Siska srpske nacionalnosti, organizirao i predvodio skupinu koja je neovlašteno uhićivala i zlostavljala civile srpske nacionalnosti te ubila osam od ukupno 24 žrtve.

>> Nastavljeno suđenje za ratni zločin u Sisku

Bošnjakov sin, Hrvoje, u svom je iskazu naveo kako je s ocem, u kolovozu 1991. godine, bio na moru, kod Crikvenice, o čemu postoji i sačuvani račun, a vratili su se u Sisak, neposredno pred početak školske godine, nakon čega se njegov otac prijavio u policijsku postrojbu 'Vukovi'. Kazao je kako njegov otac u toj postrojbi bio u odjelu veze, a ne sjeća se točno, je li odlazio na terenske zadatke.

Svjedok Ivan Galić kazao je kako je optuženi Bošnjak, sa sinom Hrvojem, boravio u jednoj od soba, koje su se nalazile u sklopu njegova restorana, te da se na računu koji potvrđuje njihov boravak, od 18. do 26. kolovoza 1991. godine, nalazi njegov potpis, i žig njegove tadašnje tvrtke 'Trenk'.

Zamjenik osječkog Županijskog državnog odvjetnika Miroslav Kraljević uložio je primjedbu na iskaze svjedoka, ocijenivši ih subjektivnim te sračunatim na pogodovanje optuženom Bošnjaku, kako bi što povoljnije prošao u ovom kaznenom postupku, a također smatra da predočeni račun nije vjerodostojan. Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem novih svjedoka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene