Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nastavljeno suđenje za ratni zločin u pakračkom kraju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispitivanjem novih svjedoka - Nade Žestić, njezine kćeri Mire Sekulić te Milana Štrbca, danas je na Županijskome sudu u Požegi nastavljeno suđenje šestorici hrvatskih branitelja, bivših pripadnika Vojne policije, optuženih za ratni zločin nad srpskim civilima potkraj 1991. i u početku 1992., počinjen na Ribnjacima u blizini Marina Sela u pakračkome kraju.

Svjedokinja Nada Žestić iz sela Klisa, koja je uglavnom ponovila svoj iskaz, posebno se osvrnula na događaje od 12. studenoga, kad je posljednji put vidjela svojeg muža Jovu.

Pročitajte i ovo Ilustracija slučaj šokirao zemlju Stravičan zločin u susjedstvu! Devetorica silovala djevojčice od 10 i 12 godina, jedan sve snimao: "Bili su sigurni da neće biti prijavljeni" Masovno ubojstvo u Mladenovcu kod Beograda - 3 Mještani šute "Možda je Božja kazna!": Policija ispituje što se dogodilo s kućom ubojice iz Mladenovca

'U naše su dvorište došla trojica pripadnika Hrvatske vojske. Tražili su nas dokumente i pitali za supruga', rekla je, dodajući da je među njima prepoznala Marijana Poletu, koji joj je drugi dan donio dokumente. 'Tada sam ga pitala za supruga, a on mi je rekao da će za mjesec dana biti razmijenjen. Tek poslije sam od Jeke Žestić čula da ne tražim supruga živog', rekla je svjedokinja Žestić i dodala da joj sumještanka prilikom prvog susreta nije rekla ni tko je ubio njezina supruga niti kako je ubijen, nego samo da su svi bili na Ribnjacima u podrumu.

Nada Žestić prisjetila se i drugih događaja u selu Klisu 1991. Rekla je da je ona iz Klisa otišla u Zagreb sredinom ožujka 1992. nakon što su joj dvije bombe bačene u kuću i da joj je u Zagrebu Jeka Žestić više rekla o tomu kako joj je muž nastradao.

Za svjedokinju pitanje je imao i optuženik Tomica Poleto, za kojega je svjedokinja kategorično rekla da on nije bio u njezinu dvorištu, nego da se sjeća kako je taj drugi Poleto bio pjegav i stariji.

Kći Nade Žestić Mira Sekulić ispričala je što je poduzimala krajem 1991. i početkom 1992. godine kako bi doznala gdje joj je otac i što se dogodilo. Za njegovu je smrt doznala krajem ožujka, kad je došla u selo Klisu, gdje je susrela Jeku, koja joj je rekla da oca ne traži živoga.

Suđenje šestorici optuženika - Damiru Kufneru, Davoru Šimiću, Pavlu Vancašu, Tomici Poleto, Željku Tutiću i Antunu Iveziću nastavlja se sutra ispitivanjem novih svjedoka koji su bili uključeni u rad ondašnjega Kriznog stožera za pakračku općinu. Nakon toga u četvrtak, 6. studenoga, bit će ispitana i četvorica pripadnika njihova voda Vojne policije.

Bivše pripadnike voda Vojne policije Županijsko državno odvjetništvo tereti da su u studenome i prosincu 1991. te do veljače 1992. tijekom obrane pakračkog područja od napada paravojnih postrojba pobunjenog dijela srpskog stanovništva i JNA počinili kažnjivo djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava te kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civila.

Tereti ih se da su srpske civile iz sela Kipa i Klisa odvodili u improvizirani zatvor u Ribnjacima kod Marina Sela radi ispitivanja, gdje su ih fizički i psihički zlostavljali. Optužnica se temelji na iskazima preživjelih svjedoka te obdukciji posmrtnih ostataka sedam žrtava koje su 1992. pronađene na Ribnjacima i naknadno identificirane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene