Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za ratni zločin

Merčepu pozlilo prije svjedočenja Manolića, suđenje prekinuto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optuženiku za ratni zločin Tomislavu Merčepu pozlilo je danas tijekom svjedočenja četvrtog svjedoka pa je suđenje protiv njega prekinuto prije nego što je na klupu za svjedoke sjeo Josip Manolić.

Nakon što je Tomislav Merčep rekao da mu je pao mrak na oči, sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Majorević je na prijedlog liječnice napravio stanku, a zatim je i odgodio raspravu jer je optuženom izmjeren povišen tlak.

Pročitajte i ovo Josip Manolić najdugovječniji hrvatski političar Kći Jože Manolića otkrila kako su izgledali posljednji trenuci njezina oca: "Pokazao mi je rukom da priđem krevetu..." Josip Manolić u 105. godini Preminuo je Joža Manolić! Bio je dobar i s Tuđmanom i s Titom, rušio je i gradio sisteme

>> Svjedokinji inspektori rekli da je u slučaj Pakračke poljane umiješan politički vrh

Suđenje se održava u prisutnosti liječnice zbog lošijeg zdravstvenog stanja Merčepa koji je prije nekoliko godina doživio moždani udar.

Bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Željko Tomljenović danas je posvjedočio da su svi, uključujući i državni vrh, znali za zločine u Pakračkoj Poljani, postojanje Merčepove postrojbe te 'da su ga neki ljudi slušali i pratili'.

Iako nema saznanja da je Merčep službeno zapovjedao zna da je postrojba imala punktove na Zagrebačkom velesajmu i oko Pakraca. Dodao je da su pripadnici postrojbe izvodili neslužbene akcije te da je bilo 'opće poznato da ih se povezuje s obitelji Zec i nestankom Marine Nuić'.

Ispričao je također da ne zna pod kojim je okolnostima Merčep došao u MUP, no kaže da zaposlenima to nije bilo drago jer je Merčep svojim imidžom narušavao ugled MUP-a, no, kazao je da nije imao službene ni neslužbene informacije s terena koje bi to potvrdile.

Ustvrdio je da je Merčep 1991. mogao organizirati i opremiti postrojbu te da je to i učinio.

Svjedok tvrdi da je tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman na specifičan način doživljavao Merčepa i njegovu postrojbu, upozoravao ga je na neke stvari ali ga je smatrao korisnim članom HDZ-a.

Po Tomljenovićevim saznanjima, postrojba koja je, po optužnici, počinila zločine nad desecima srpskih civila, formirana je nakon što je Merčep došao iz Vukovara i nije bila opremljena kroz sustav MUP-a.

Joško Morić
koji je 1991. bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova za organiziranje sektora policije rekao je da ne zna da bi bila organizirana postrojba u okviru MUP-a ali to, kako je rekao, ne znači da nije postojala.

Objasnio je da pričuvni policajci nisu imali ovlasti poput profesionalne policije kojoj su trebali asistirati.



Nepoznate su mu okolnosti pod kojima je Merčep došao u MUP ali se sjetio kako im je tadašnji ministar Ivan Vekić na kolegiju rekao da će mu Merčep biti savjetnik te je imao ured u blizini kabineta ministra.

Pomoćnik ministra branitelja Ivan Gruić, bivši zamjenik Stožera za ekshumacije i identifikacije žrtava Domovinskog rata, rekao je da prilikom ekshumacije žrtava 1993. i 2010. nije moglo doći do oštećenja posmrtnih ostataka te da se zahvaljujući označavanju posmrtnih ostataka nije moglo dogoditi da se oni pomiješaju ili da se ne bi moglo utvrditi gdje su pronađeni.

Bivši zapovjednik obrane Pakraca Dragutin Andrić posvjedočio je prije prekida rasprave da Pakračka Poljana nije bila u njegovoj nadležnosti.

Merčep, koji se tereti da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a odgovoran za ubojstva i zlostavljanja srpskih civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja 1991. na suđenje dolazi iz zatvorske bolnice.

Josip Manolić i Andrić bit će ponovno pozvani na sud, a u nastavku suđenja, 19. lipnja, trebali bi svjedočiti Slavko Degoricija, Ivan Rukavina, Vlado Delač i Boris Tucman.

Merčepa optužnica tereti da je od 8. listopada do polovice prosinca 1991., kao savjetnik u MUP-u i zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj poljani i dijelom u Zagrebu u paviljonu na Zagrebačkom velesajmu, osobno naredio nezakonito uhićenje 52 osobe te mučenje i ubojstva 43 civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja. (Hina) 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene