Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nastavljena istraga u slučaju Brodosplit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Splitu ispitivanjem svjedoka nastavljena je istraga u tzv. slučaju Brodosplit u kojem su broker Drago Maček, bivši predsjednik Uprave Goran Vukasović i član Uprave Ante Luetić te još pet osoba osumnjičeni za sklapanje štetnih ugovora kojima su oštetili tvrtku za 4,7 milijuna kuna te za pranje nezakonito stečenog novca.

Danas je, kao svjedok, trebao biti ispitan i negdašnji član Nadzornog odbora Brodosplita Siniša Poljak, no on se nije pojavio, a sud nema potvrdu da mu je poziv predan, pa će ga ponovno pozvati, kazao je istražni sudac Neven Cambi.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi

Ispitani su voditelj Pravne službe Brodosplita Zdravko Kabić i trojica djelatnika tvrtke Hrvatska brodogradnja, koji su kao savjetodavci davali mišljenje o ugovorima. 

Osumnjičeni su i direktor Brodotrogira Mateo Tramontana, zaposlenici Mačekove tvrtke 'Iceberg' Ivica Donkov i Hrvoje Matovinović, ekonomski savjetodavac Ivan Cesarec te vlasnik splitske tvrtke 'Armator Projekt' Danijel Nikolić.

Svjedoci su iskazali kako su svi prijeporni ugovori s njemačkim naručiteljem nekoliko puta provjeravani te da su prošli zakonom propisanu proceduru prije nego su potpisani.

Kabić je kazao da je bio uključen u pregovore i da je dao mišljenje kako su ugovori s Wesselsom povoljni te da to i dalje smatra.

Istraga se nastavlja ispitivanjem svjedoka.

Istražni je sudac prošli tjedan odbio zahtjev Županijskoga državnog odvjetništva za privremenom zabranom raspolaganja imovinom Drage Mačeka, pošto je od sadašnjeg predsjednika Uprave Brodosplita Domagoja Klarića, koji je na tom mjestu ostao kao jedini član Uprave smijenjenih Vukasovića i Luetića, primio odgovor kako se Brodosplit ne smatra oštećenim poslovima za koje se osumnjičenici terete, što je bio jedan od zakonskih uvjeta za 'blokadu' imovine. Mjera privremene zabrane raspolaganja imovinom donosi se kako bi se oštećenoj strani osigurala mogućnost odštete, pojasnio je Cambi.

Ni drugi zakonski uvjet za to nije ispunjen, odnosno Državno
odvjetništvo nije dokazalo da bi osumnjičeni Drago Maček pokušao imovinu prodati ili prebaciti na koga drugog te time onemogućiti njezino oduzimanje u slučaju pravomoćne osude za kažnjivo djelo koje mu se stavlja na teret. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene