Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plinska kriza

Nastavljen interventni uvoz plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Interventni uvoz plina danas je nastavljen i tako u hrvatski plinski transportni sustav i nadalje od njemačkog E.ON Ruhrgasa pristiže 40.000 prostornih metara plina na sat, doznaje se danas u INI.

INA je uspjela dogovoriti nastavak interventnog uvoza plina, ali se s obzirom na kriznu situaciju zbog prekida isporuka ruskog plina Europi takav uvoz dogovara gotovo na dnevnoj bazi, jer nitko ne želi preuzeti dugoročnije obveze, kažu u Ini. Interventni uvoz plina započeo je u subotu, 10. siječnja, i od tada od njemačkog E.ON Ruhrgasa dolazi 40.000 prostornih metara. Taj je uvoz bio dogovoren najprije za tri dana, pa je produžen za još tri dana, a dogovoren je i njegov nastavak.

Pročitajte i ovo Bušenje Jadrana - 1 ODGOVOR NA PAD ISPORUKE Jadran kao rudnik plina? Ina planira izbušiti 11 novih bušotina. Još jedna zemlja ima isti odgovor na energetsku krizu Nastavak afere u Ini: Ilustracija - 2 POPIS IMENA SVE DUŽI Krak plinske afere u Ini se širi: Iza rešetaka ostaju Škugorov zamjenik i direktor još jedne tvrtke

Iz Plinacra ističu kako je hrvatski plinski transportni sustav siguran i opskrba plinom zaštićenih kupaca i dalje sigurna i nesmetana. 'Bez obzira na trenutno povišenje vanjske temperature, zbog neizvjesnog ishoda pregovora između Rusije i Ukrajine, Plinacro i dalje poziva potrošače plina na maksimalno odgovorno ponašanje i štednju upravo kako bi hrvatski plinski transportni sustav i dalje ostao stabilan, a zaštićenim kupcima i dalje osigurana nesmetana opskrba prirodnim plinom', izjavila je  glasnogovornica Plinacra Neda Erdeljac.

>> Putin predložio osnivanje konzorcija za dobavu plina Europi

>> 'Za gospodarske štete zbog plina tužite Vladu'

U Hrvatskoj su također i dalje na snazi mjere 5. i 6. stupnja redukcije plina iz Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, odnosno mjere obustave ili redukcije na tehnološki minimum plina industrijskim i ostalim nezaštićenim kupcima, a kako bi se osigurala nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, škole, dječji vrtići i ostale ustanove od posebne javne važnosti). Hrvatska, kao ni ostale europske zemlje, ni danas ne dobiva plin iz Rusije i potrošnju zadovoljava domaćom proizvodnjom, plinom iz skladišta Okoli, interventnim uvozom i preusmjeravanjem dijela ENI-jevog plina iz Sjevernog Jadrana.

Domaća proizvodnja s polja na kopnu i Sjevernom Jadranu radi punim kapacitetom, a čak je nešto i povećana pa je s dosadašnjih ukupno oko 200 do 210 tisuća prostornih metara na sat trenutna proizvodnja oko 216 tisuća prostornih metara na sat, a u skladištu Okoli trenutno je oko 330 milijuna prostornih metara plina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene