Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suoptuženici priznali

Suđenje Ivi Sanaderu u slučaju Planinska odgođeno za 22. rujna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju se nije pojavio Mladen Mlinarević, zbog zdravstvenih razloga.

Niti nakon tromjesečne stanke, na zagrebačkom Županijskom sudu nije nastavljeno suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Planinska, u kojem je suočen s Uskokovom optužbom da je primio 17 milijuna kuna 'provizije' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića. Suđenje je odgođeno za 22. rujna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužbe za mito Sanaderu se danas nastavlja suđenje u slučaju Planinska Slika nije dostupna Nastavak 16. listopada Novo vještačenje u slučaju Sanader i Planinska

Suđenje je 19. lipnja odgođeno do jeseni zbog pogoršanja zdravstvenog stanja Ive Sanadera, odnosno visoke razine šećera u krvi koji bi, kako je tada rečeno, mogao dodatno otežati njegove srčane probleme.

Ročišta u slučaju Planinska još su se prošle godine počela odgađati zbog Sanaderovih zdravstvenih tegoba. Na sudu se tada moglo doznati da on i od ranije ima srčane probleme, a krajem listopada prošle godine stanje mu se pogoršalo pa je nekoliko dana proveo u bolnici. Sudska vještakinja na zadnjem je ročištu u lipnju ustvrdila da Sanader zbog poremećaja ritma srca i povećane razine šećera u krvi na optuženičkoj klupi može pasti u nesvijest, zbog čega je trebao obaviti detaljne pretrage na KBC-u Rebro.

Dvojica suoptuženika već priznali Uskokove optužbe

Inače, suđenje u ovom slučaju je pri kraju i ubrzo bi, ukoliko ponovno ne dođe do prekida, trebale uslijediti obrane okrivljenika te završni govori njihovih odvjetnika i tužiteljstva.

Priču o Sanaderovom milijunskom mitu, koje mu je navodno odnio u kutiji za hrenovke, prvi je iznio upravo Stjepan Fiolić, koji sada sa Sanaderom dijeli optuženičku klupu. Optužbe u slučaju Planinska je, osim Fiolića, priznao i bivši Sanaderov ministar Petar Čobanković koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Uz Sanadera i Fiolića sudi se i Mladenu Mlinareviću, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Idući tjedan odluka o Turudićevom izuzeću

Nekada najmoćniji hrvatski političar suočen je s nizom optužbi za korupciju. Ustavni sud je krajem srpnja ukinuo pravomoćnu presudu kojom je osuđen na osam i pol godina zatvora zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Sanader je, zajedno sa svojom bivšom strankom i nekoliko njenih dužnosnika, nepravomoćno osuđen za izvlačenje državnog novca i punjenje HDZ-ova crnog fonda preko agencije Fimi media, a očekuju ga i suđenja zbog optužbi da je bivšeg čelnika HEP-a Ivana Mravka poticao da ispod tržišne cijene prodaje struju Diokiju, koji je tada bio u vlasništvu Roberta Ježića, te šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene