Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

SDP-ovci upozoreni zbog 'kućnog odgoja': 'Vi ćete plesati ovdje, a ja ću govoriti. Je li?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o poslovanju braniteljskog fonda.

11.04 - Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner kritizirao je u četvrtak zastupnike koji ne dolaze na sjednice saborskih odbora, te im poručio da je i to "integralni dio" zastupničke dužnosti.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

Nekoliko odbora uredno je sazvano, njihovi su predsjednici odradili posao, ali nisu imali kvorum, konstatirao je Reiner i pozvao zastupnike da, neovisno o stranačkoj pripadnosti, rade u odborima.

"To je naša obveza, nemojte se čuditi ako nas javnost doživljava kako nas doživljava, ako se odbori po dva puta ne mogu sazvati", rekao je zastupnicima.

Poručio im je i kako je rad u odborima "integralni dio zastupničkog posla", važniji od "ove pozornice", dakle od plenarne sjednice, gdje ih prate televizijske kamere.

Reiner je pozvao odbore da odrade svoj posao i ponedjeljak i utorak, kad nema plenarne sjednice. Vlada nam je poslala puno prijedloga i to treba raditi, rekao je predsjednik Sabora.

10.12 - Zastupnici nastavljaju sjednicu raspravom o poslovanju Fonda branitelja.

10.10 - U ime Kluba HSS-HDS govorio je Goran Dodig i to o aktualnoj političkoj situaciji, no njega su tijekom izlaganja uspjeli 'izbaciti' SDP-ovci koji 'nisu pratili'.

'U ovom Saboru nedostaje kulture demokracije. Bojim se da smo ušli u zamku iz koje nismo u stanju izići. Nedopustivo je da su u ovom Saboru traže poslovničke nedorečenosti da Sabor ne bi funkcionirao. Kvorum nije samo obaveza većine nego i manjine. Kolega Maras, nemojte biti drski, molim vas, i nemojte remetiti moje izlaganje', kazao je Dodig kojem je zasmetao razgovor u klupama SDP-ovaca.

Predsjednik Sabor Željko Reiner je upozorio SDP-ove zastupnike, Gordana Marasa i Igora Dragovana, da ne dobacuju iz klupa, no Dodig također nije odustajao:

'Hoćete da se ja tako ponašam kad vi budete govorili? Vi ćete plesati ovdje, a ja ću govoriti. Je li?'

Nakon još jedne intervencije Reinera, rasprava je prestala a Dodig je nastavio izlaganje:
'Sabor nije poligon gdje možemo raditi što hoćemo niti ispijati kave koje koštaju 4 kune. Imam pravo govoriti o bilo kome i postavljati pitanja bilo kome, pa i premijeru Oreškoviću kome prodaje 10.000 hektara zemlje u Slavoniji. Tražim od opozicije da me podrži u tome.'

10.00 - Milorad Batinić (HNS) upozorio je na problem koji će biti aktualan početkom iduće školske godine.

'Vlada nije osigurala sredstva za prijevoz srednjoškolaca u proračunu. U Varaždinu smo danas mirnim prosvjedom pokušali ukazati na nepravdu koju nanosi ova Vlada jer ministar Šustar nije uspio osigurati novac u proračunu. Besplatni prijevoz srednjoškolaca mnogim je mladim ljudima omogućio upisivanje srednje škole - konkretno u Varaždinskoj županiji upisuje ih se 30 posto više od kada je uveden', naglasio je Batinić dodavši da rebalansom treba što prije osigurati novac.

'Je li nam budućnost da nam mladi ljudi odlaze? Ministre Šustar, zašto je karta za Njemačku jeftinija od one koju će moji roditelji morati platiti za moj prijevoz? To su samo neke od poruka s današnjeg prosvjeda', poručio je Batinić.
 

09.36 - Tri kluba zastupnika zatražili su stanke - HNS zbog problema besplatnog prijevoza srednjoškolaca, HSP-AS jer žele informirati o aktualnostima u hrvatskoj poljoprivredi te 
HSS-HDS zbog aktualne političke situacije.

Zasjedanje se nastavlja raspravom o poslovanju Fonda branitelja iz Domovinskog rata za 2014. godinu koji je te godine raspolagao imovinom vrijednom gotovo 878 milijuna kuna, no s konstantnim trendom smanjivanja kapitala unatrag nekoliko godina.

Ukupna dobit Fonda u 2014. iznosila je 37 milijuna kuna, odnosno deset milijuna kuna manje nego godinu prije, pokazuje Izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2014., koje je podnio Upravni odbor Fonda.

Upravni je odbor Fonda je, kao i prethodnih godina, trećinu dobiti Fonda namijenio za razvojne, socijalne i humanitarne mjere poboljšanja statusa hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, pa je oko 32, 4 milijuna kuna uplaćeno Fondu za stipendiranje, a pet milijuna Zakladi hrvatskih branitelja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene