Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Nastavlja se s dvojezičnim pločama: Može li se mijenjati zakon?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako interventna policija više ne čuva dvojezične ploče - nove se ne postavljaju. No, Banski dvori poručuju - od provođenja zakona neće odustati! Oporbene političke opcije predlažu promjene zakona. Ekipa Dnevnika Nove TV je provjerila na koji način i je li to moguće.

Gradskim Statutom može se regulirati postavljanje dvojezičnih natpisa na institucije grada, županija kao i ulica, a o državnim - odlučuje Vlada. Zakon je, poručuje ministar branitelja, ispred osjećaja.

'Na državnim institucijama hrvatska vlada će postaviti te ploče, a za ovo ostalo morat ćemo razgovarati s gradskim vijećem, to je u njihovoj nadležnosti. Čujemo da je HDZ rekao, ukoliko preuzmu gradsko vijeće, da će oni napraviti izmjenu statuta kao što su je napravili 2009. pa neka sad naprave i 2013.', kazao je Predrag Matić.

Pročitajte i ovo Policija Banja Luka Policija na nogama Filmska pljačka u susjedstvu: Podignuti helikopteri i dronovi, razbojnici ukrali milijun eura i nestali Policija, ilustracija Obračun Krvavi sukob u Rijeci: Stigla policija i hitna pomoć, jedna osoba je izbodena?

Nije problem u ćirilici, smatra Ivica Vrkić jedan od sudionika mirne reintegracije, nego u odnosima koji vladaju između Hrvata i Srba. Ne želi formalnu ulogu posrednika ali kao počasni građanin grada heroja, kaže, moralna mu je obveza pomoći.

'Nismo završili reintegraciju u Vukovaru ako nisu stvoreni uvjeti da se može uvesti ćirilica, a da to prihvati i manjina i većina. Dakle, moja je namjera da se stvore uvjeti da se može razgovarati', kazao je Vrkić.

>> Vukovar: 'Mirno prosvjedujemo, nikoga ne diramo, ne diramo niti Srbe, niti ih vrijeđamo'

Od izvanredne saborske sjednice, koju je tražio HDSSB, čini se ništa, jer nisu, tvrdi predsjednik Sabora, poštovali poslovnik. A postupci HDZ-a, kaže, već su mu poznati. 'Ponašanje političke oporbe malo me podsjeća na splitsku rivu', kazao je Josip Leko.

Postupci vladajućih, HSS podsjeća na izjave ministra Linića. 'Ako je gospodin Linić rekao da suci nisu svete krave, onda ni zakoni ni statuti nisu Sveto pismo. Pod hitno to treba mijenjati', kazao je predsjednik HSS-a Branko Hrg.

Laburisti za cijelu situaciju optužuju i SDP i HDZ. Sa svjetonazorskim temama, tvrdi Lesar unijeli su razdor u Hrvatsku. 'U Hrvatskoj je na djelu i sceni puzajuća ideološka revolucija. Ljudi trebaju novac i trebaju ideološkim ratovanjem zamagliti gorku socijanu zbilju', kazao je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

Iako su barikade uklonjene, policija još čuva službene natpise na pet postavljenih institucija. Kada će i preostalih 18 državnih institucija postaviti dvojezične table - još nema odluke!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene