Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija Agrokor

Sud odlučio: Ivici Todoriću određen jednomjesečni istražni zatvor, ostali mogu na slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivici Todoriću određen je jednomjesečni istražni zatvor. Svi ostali osumnjičeni Agrokorovi menadžeri branit će se sa slobode. Istražni zatvor nije određen ni Todorićevim sinovima Anti i Ivanu.

20:45 Žalbu na odluku suca istrage Zorana Luburića, koji je oslobodio sve osim Todorića, najavilo je i tužiteljstvo. Zagrebačka županijska državna odvjetnica Sani Ljubičić kazala je da Todorića i ostale sumnjiče za stjecanje nepripadne koristi od preko milijardu kuna, a najavila je da će "kada se ostvare uvjeti" zatražiti i blokadu imovine.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić "Drsko, jadno i nisko" Ivica Todorić se obrušio na HDZ: "Pokušali su plagirati program moje stranke" Ivica Todorić ZAJEDNO HRVATSKA Todorić osnovao stranku i obećao borbu protiv korupcije

20:13 - Nakon što je sud za Ivicu Todorića odredio jedomjesečni pritvori, njegova odvjetnica Jadranka Sloković na pitanje novinara što dalje, rekla je: ''Idemo dalje svojim putem'', rekla je Jadranka Sloković.

Rječitiji je bio Čedo Prodanović: ''To znači da ćemo poduzimati pravne radnje koje su nam dostupne''. Dodao je da će uložiti žalbu.

19:44 - Svi Agrokorovi bivši menadžeri, osim Ivice Todorića, branit će se sa slobode, odlučio je sud, javila je reporterka Nove TV Ivana Pezo Moskaljov. Ivici Todoriću određen je jednomjesečni istražni zatvor. Međutim, on je još uvijek izvan Hrvatske, ali nije poznato gdje. Nagađa se da je u Londonu. Ako se u roku od tri dana ne pojavi u Hrvatskoj, za njim će biti raspisana međunarodna tjeralica.

Istražni zatvor nije određen ni Todorićevim sinovima Anti i Ivanu.

19:39 -  Dom Ivice Todorića i dalje je pod opsadom interventne policije. Iz policije je stigla potvrda kako još moraju obaviti jedan pretres u Kulmerovim dvorima - riječ je o domu Hrvoja i Ive Balent.

Njihov je dom zapečaćen, tj. oni se u njemu mogu kretati isključivo u prisustvu policajaca. Tako će biti sve do trenutka kada ne završi i taj posljednji pretres. Vrlo je vjerojatno kako će pretraga supružnika Balent započeti nakon završetka suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu.

19:36 - Ako ne u četvrtak, Ante Todorić bit će u petak u Hrvatskoj, ponovio je njegov odvjetnik Rajko Čogurić. Dodaje kako njegov klijent mora organizirati prijevoz i čim se to dogodi, doći će. Dolazak ničim, kaže Čogurić, nije uvjetovao. Mogućnost da se Ante Todorić oko dolaska predomisli ne postoji, istaknuo je odvjetnik.

17:42 - U 19:30 sati očekuje se odluka o istražnom zatvoru za osumnjičenike, javila je reporterka Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

17:23 - U policiji su potvrdili da je ostao još jedan pretres u Kulmerovim dvorima koji se mora obaviti. Riječ je o obiteljskom domu Hrvoja i Ive Balent. Pretraga bi trebala biti obavljena vjerojatno nakon što završi sudska rasprava na Županijskom sudu. Treba naglasiti kako je inače policijska praksa da pretresi obiteljskih domova budu gotovi najkasnije do 23 sata.

17:15 - Ante Todorić je u Londonu, potvrdio je to jedan od njegovih odvjetnika Rajko Čogurić. Drugi odvjetnik pak kaže da nikada nije rekao da se Ante Todorić nalazi u Londonu. U Hrvatsku bi trebao doći sutra, najkasnije prekosutra, poručuje prvi odvjetnik.

Ivici Todoriću još nema traga. Danas se nije oglasio čak ni na svojem blogu. Ako se ne odazove na ispitivanje u Tužiteljstvu te ako odluka o istražnom zatvoru postane pravomoćna, Državno odvjetništvo u tom će slučaju za njim moći raspisati međunarodnu tjeralicu ili europski uhidbeni nalog.

16:45 - Zbog ''pravnih nespretnosti'', kako je rekao odvjetnik Ivana Crnjca Ljubo Pavasović Visković, u kojima odvjetnicima osumnjičenih, tužitelji nisu dostavili neke dijelove spisa, sve bi moglo potrajati do večernjih sati. Ali, odvjetnici bi umjesto istražnog zatvora mogli za svoje branjenike zatražiti neku drugu mjeru koja do sada u pravnom procesu u Hrvatskoj nije korištena.

Pritvor u domu koji je zatražio Pavasović izgledao bi tako da osumnjičenik mora biti u svom stanu ili kući, ne smije izlaziti van i to kontrolira policija. Ako prekrši to pravilo, ide u Remetinec.

Svjedoka u ovom slučaju ima 60-ak.

14:06 - Danas bi trebao završiti pretres Kulmerovih dvora, a u tijeku je pretraga doma Hrvoja i Ive Balent.

S novinarima je pred Kulmerovim dvorima i danas razgovarala Ivičina sestra Jadranka Todorić. Pročitajte što je poručila.

14:02 - "U ovim trenucima svih 12 dosad uhićenih stalo je pred suca istrage Zorana Luburića, koji bi trebao odlučivati o tome hoće li im odrediti istražni zatvor ili blaže mjere koje traži obrana. Zanimljivo da tužiteljstvo nije tražilo da im se pritvor odredi zbog mogućnosti bijega, nego samo zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Kada sudac istrage sve ispita, povući će se na pauzu nakon koje će se vratiti u istu prostoriju i on će im priopćiti odluku. Prema informacijama kojima raspolažem tek treći od uhićenih, odnosno njegov odvjetnik iznosi argumente zašto želi da se odrede blaže mjere", izvijestila je ispred Županijskog suda reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

12:34 - Odvjetnici su izjave davali uoči ročišta na kojem će sudac istrage odlučiti hoće li se osumnjičeni braniti sa slobode ili će im se odrediti istražni zatvor. 

12:30 - "Očekujete istražni zatvor i spomenuli ste da ćete tražiti nekakvu mjeru opreza za vašeg klijenta?" pitanje je koje su novinari postavili Petru Pavkoviću, odvjetniku Damira Kuštraka.

"Prvo ćemo sačekati da vidimo koji bi to mogli biti razlozi koji bi po stavu državnog odvjetnika opravdavali taj prijedlog njihove mjere ako to bude zatvor. Mogu pretpostaviti da će to biti tako. Naravno, imam malo manevarskog prostora, ali ću apelirati smatrajući, kao što sam već do sada govorio, da se ista svrha može ostvariti i nekom od mjera opreza. E, sad, vidjet ćemo što će učiniti", rekao je. Dodao je kako je jedna od mjera koja bi bila adekvatna ovoj situaciji, ako će biti određen istražni zatvor kako bi se spriječio utjecaj na svjedoke, zabrana pristupa određenim osobama koje su svjedoci.

"Čini mi se da bi to bila adekvatna mjera koja bi postigla istu svrhu, a ne bi se posezalo za jednim od najosjetljivijih i najtežih zadiranja u čovjekovu slobodu. Ustavna je garancija sloboda čovjeka, prema tome treba biti vrlo oprezan kada se odlučuje o tome, pri čemu ne treba zaboraviti da se mjera zatvora određuje još uvijek u smislu presumpcije nevinosti, dakle mi danas nemamo nikakvu odluku koja bi išla za oduzimanjem nečije slobode. Ovo je samo jedna od mjera kojom treba osigurati nešto, međutim kraj ovakve materijalne dokumentacije koju ima državni odvjetnik bili zapravo ograničavanje slobode i kretanja radi mogućeg utjecaja na svjedoke imalo svoj smisao", rekao je. Dodao je da ne zna o kolikom se broju svjedoka radi.

"Ja ću prije svega tražiti da se okolnosno obrazloži što bi ti svjedoci imali reći i u kojoj bi mjeri onda to moglo utjecati na njihov mogući iskaz i koji svjedoci. Jer nije isto hoće li biti 30 svjedoka ili 5 svjedoka, jer samo dakle može inzistirati do tog vremena dok svjedoci ne budu saslušani", zaključio je.

11:29 - Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Ivana Crnjca, odgovorio je pred Županijskim sudom na pitanje kako je doživio prijedlog za određivanje istražnog zatvora.

"To je nešto potpuno očekivano, to je bilo predvidivo već nekoliko dana, tako da tu nikakvih iznenađenja nema", rekao je.

"Naravno da ćemo se protiviti tome, dakle takav prijedlog držimo besmislenim i mislim da ćemo to tijekom postupka i dokazati", odgovorio je na pitanje kako će se postaviti na ročištu.

Novinare je zanimalo i kako gleda na to da se u slučaju Todorića nije tražila opasnost od bijega. "Ja ni ne vidim razloga, Tek treba vidjeti jesu li u bijegu. Pristojno je dati im par dana vremena da se pojave", rekao je.

Kaže da na današnjem ročištu mogu predlagati neke blaže mjere od istražnog zatvora.

"Uvijek postoje određene blaže mjere, zabrana prilaska, kontaktiranja određenih ljudi i tome slične stvari", rekao i dodao da će to i tražiti.

Na pitanja novinara odgovarao je i odvjetnik Ante Todorića Fran Olujić.

"Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj, stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i obećao je da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će", odgovorio je Olujić na pitanje gdje je njegov klijent Ante Todorić.

"Vrlo vjerojatno će doći tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. Krenuo je", dodao je Olujić, a na pitanje gdje je Todorić sada, odgovara: "Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana niti u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu. Dakle, on je negdje izvan RH. Ne znači da je negdje otkud se putuje dva dana. Čovjek nije bio spreman na sve ovo i trebate i njega shvatiti da mu je trebalo neko vrijeme da se spremi za put", rekao je.

Na pitanje što očekuje od ročišta, Olujić je rekao da prema njegovim informacijama Državno odvjetništvo traži istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a oni će se kao obrana tome protiviti.

"Iako, poučeni dosadašnjom sudskom praksom sudova u RH, vjerujemo da će u ovom prvom naletu istražni zatvor biti određen", dodao je.

"To za Antu Todorića znači da je, kada dođe u Hrvatsku, dužan javiti se u najbližu policijsku postaju, odakle će vrlo vjerojatno biti prepraćen ili odmah na prvo ispitivanje kod državnog odvjetnika ili puno vjerojatnije direktno u istražni zatvor u Remetinec", rekao je Olujić koji nije htio otkriti kojim putem se Todorić vraća. On je, kaže, u stalnom kontaktu s Antom Todorićem, a prema informacijama kojima raspolaže, i Ivan i Ivica Todorić su izvan Hrvatske, ali gdje točno, kaže, ne zna.

Na pitanje imaju li i oni prebivalište u Londonu, odgovorio je da ne zna, dok za svog klijenta kaže da je 5. rujna odjavio prebivalište u Hrvatskoj i prijavio MUP-u svoju adresu u Londonu.

"Nisam rekao da se nalazi u Londonu", ponovio je Olujić. Kaže i da je vjerojatno da bi policija mogla Todorića dočekati na aerodromu.

10:15 - Agrokor je bio tema i u Saboru. Gordan Maras žestoko je napao HDZ . "Plenković preko DORH-a želi zaustaviti rad povjerenstva za Agrokor. A ovdje imam dokaz da ministar Marić laže", poručio je. Tijek sjednice pratite OVDJE.

10:09 - Na početku današnje sjednice Vlade situaciju oko Agokora komentirao je premijer Plenković koji je rekao da žele da se priča oko Agrokora rasvijetli sa svih strana.

09:37 - Prema navodima Jutarnjeg lista, Ivica Todorić navodno je u Londonu angažirao Micheala O'Kanea, stručnjaka za ekstradicijsko pravo, odnosno za pitanja izručenja, što bi moglo značiti da se u Hrvatsku neće vratiti bez pravne borbe. 

Odvjetnik Ante Todorića Rajko Čogurić za N1 je rekao kako njegov klijent nije angažirao odvjetnike u Velikoj Britaniji, a ne zna je li to napravio netko drugi u obitelji.

08:22 - Državno odvjetništvo RH na svojim je stranicama priopćilo kako je ispitano 12-ero osumnjičenika i da je predloženo istraživanje istražnog zatvora. Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

"Nakon primitka kaznene prijave Ministarstva financija, Samostalnog sektora za financijske istrage, i kaznene prijave Ministarstva unutarnjih poslova, PN USKOK-a, protiv petnaestero osumnjičenika, u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu je ispitano dvanaestero dostupnih hrvatskih državljana (1970., 1954., 1956., 1965., 1977., 1972., 1972., 1956., 1953., 1963., 1958. i 1952.) zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, krivotvorenja službene isprave iz članka 279. stavak 1. KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz članka 248. KZ-a. (18. 10. 2017.)

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon ispitivanja osumnjičenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake, sudionike postupka, protiv svih petnaestero osumnjičenika (članak 123. stavak 1. točke 2. Zakona o kaznenom postupku/08).

Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu nisu dostupni prvoosumnjičeni hrvatski državljanin (1951.), sedmoosumnjičeni hrvatski državljanin (1978.) i desetoosumnjičeni hrvatski državljanin (1984.).

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu objavit će dopunu ovog priopćenja po donošenju rješenja o provođenju istrage", priopćili su.
 

Nastavlja se pretres Kulmerovih dvora

Akcija Agrokor i dalje traje, a istražitelji DORH-a nastavljaju pretres Kulmerovih dvora.

U akciji Agrokor uhićeno je 12 osoba te bi danas trebalo biti odlučeno hoće li protiv njih pokrenuti istragu i zatražiti određivanje istražnog zatvora. Nakon još jedne noći provedene u policijskom pritvoru na Oranicama, 12 uhićenih osumnjičenika bit će dovedeno na zagrebački Županijski sud.

Ivica, Ante i Ivan Todorić nalaze se izvan zemlje te nisu dostupni hrvatskim pravosudnim tijelima. Odvjetnik Ante Todorića poručio je da su njegova klijenta zvali iz DORH-a te im je rekao da će se vratiti u Hrvatsku. Ako to ne učini, bit će izdan europski uhidbeni nalog ili Interpolova tjeralica, ovisno o tome u kojoj se zemlji nalazi.

Njegov otac Ivica Todorić koji je bio na čelu Agrokora i dalje piše blogove, ali ne otkriva gdje se nalazi niti kada će se vratiti u Hrvatsku. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene