Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studenti ne posustaju

Nastavlja se studentska blokada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastava na Fakultetu političkih znanosti bit će blokirana i u ponedjeljak, kada će se na plenumu odlučiti o daljnjem tijeku prosvjeda, izvijestili su studentski predstavnici.

Tako se u ponedjeljak na tom fakultetu neće održavati predavanja i seminari, dok će održavanje kolokvija, konzultacija i ispita prosvjednici, kako kažu, dopustiti.

Pročitajte i ovo USB-stick i CD Pokušaj zataškavanja? Skandal na fakultetu zbog jednog USB-a: "Očito teško podnose odluku Povjerenstva" Najpoželjniji fakulteti Deset najpoželjnijih Vode li se maturanti razumom ili osjećajima pri odabiru fakulteta? Dnevnik Nove TV donosi odgovore

Na sinoćnjem plenumu, na kojemu je, po podatcima organizatora, bilo oko 400 studenata, izglasani su općeniti zahtjevi. Studenti traže prenamjenu sredstava državnog proračuna u sektor obrazovanja te zakonsko osiguranje javnog financiranja visokoškolskog obrazovanja na svim razinama, bez smanjenja upisnih kvota. Zahtijevaju i transparentnost financiranja cjelokupnog sustava znanosti i obrazovanja.

Međutim, studenti koji već treći dan prosvjeduju na Fakultetu političkih znanosti još nisu odredili konkretne ciljeve koje će tražiti za prestanak blokade. Njih će, kažu, tek odrediti radne skupine tijekom vikenda, a zatim ih mora izglasati plenum. Službeno stajalište fakultetskog vodstva prema blokadi nastave znat će se također u ponedjeljak, rekao je jučer prorektor za nastavu Berto Šalaj.

Za vrijeme trajanja prosvjeda studenti na Fakultetu političkih znanosti organiziraju alternativni program - radionice i tribine na koje pozivaju sve zainteresirane, no ističu da pravo glasa na plenumu imaju samo studenti tog fakulteta.

Studenti riječkog Filozofskog fakulteta nastavljaju blokadu

Studenti riječkog Filozofskog fakulteta nastavljaju tijekom vikenda prosvjednu blokadu fakulteta zahtijevajući besplatno visoko obrazovanje na svim razinama i sprječavanje komercijalizacije obrazovanja.

Predstavnik studenata iz Nezavisne studentske inicijative za pravo na besplatno obrazovanje potvrdio je da je jučer počelo potpisivanje peticije na Filozofskom fakultetu i da je peticija proslijeđena svima koji podupiru studentski prosvjed te da će se tijekom dana potpisivati i na riječkom Korzu. Dodao je da se tijekom vikenda nastavlja program na fakultetu, koji je organiziran kao alternativa za redovnu nastavu, da će se održavati predavanja i radionice te da će u njima sudjelovati i profesori koji ih podupiru.

Prosvjed na Filozofskom fakultetu poduprli su studenti riječkog Medicinskog fakulteta, Pravnog fakulteta, Ekonomskog fakulteta i Akademije primijenjene umjetnosti. Studenti Akademije primjenjene umjetnosti u četvrtak i petak, u znak potpore i u suradnji s nastavnim osobljem, nisu održali nastavu, a studenti ostalih triju fakulteta izvijestili su da ne mogu organizirati blokadu.

Studentski zbor Tehničkog fakulteta u Rijeci priopćenjem je podupro inicijativu studenata, kojom nastoje izboriti besplatno obrazovanje, najavivši da će poduprijeti i peticiju, ali da neće poduprijeti blokade fakulteta. Svake večeri na riječkom Filozoskom fakultetu se održavaju sastanci, na kojima se planiraju aktivnosti za sljedeći dan, a na jučerašnjem je među ostalim odlučeno da studenti neće slati svoje predstavnike na razgovor s rektorom Sveučilišta, nego da je on pozvan da sudjeluje u studentskim raspravama na fakultetu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene