455491
455491
455491
455491
455491

VRIJEDE MILIJUNE Stanovi u New Yorku, u vlasništvu zemalja bivše Jugoslavije, za koji dan idu na prodaju

  • , 31.10.2016., 18:58
  • Autor:
  • komentara

Stanovi bivše Jugoslavije na elitnim lokacijama u New Yorku uskoro će biti ponuđeni na tržištu. Dio su 51 nekretnine u posjedu bivše Jugoslavije čija se vrijednost procjenjuje u milijunima dolara.

 
 
 
 
New York (Ilustracija: Thinkstock)
New York (Ilustracija: Thinkstock)

Prošlog tjedna, lideri pet republika napokon su se dogovorili prodati preostalu 51 nekretninu koje su naslijedile iz doba Josipa Broza Tita, tvrde američki mediji.

Među vrijednim nekretninama je i ona u kojima je stanovala Emily Thorn Vanderbilt Sloane, nasljednica obitelji Vanderbilt. Prošlog tjedna lideri Hrvatske, Srbije, Makedonije, BiH i Slovenije potpisali su sporazume o prodaji. Procjene vrijednosti već su završene na obje nekretnine i obje su, piše The New York Post, u lošem stanju.

Nekretnina na Park aveniji procijenjena je na 20 milijuna dolara i prazna je od 1992. godine. Jugoslavenska Vlada kupila ju je 1975. za 100.000 dolara.

Prodaja imovine bivše SFRJ u inozemstvu (Dnevnik.hr) - 2

Do postizanja dogovora među bivšim republikama, sve su polagale pravo na nju, a posljednje 24 godine Srbija je plaćala troškove održavanja koje trenutačno iznose 14.000 dolara mjesečno. Procjenjuje se da će novi vlasnik nekretnine na Park aveniji morati imati mnogo strpljenja, jer renoviranje bi moglo potrajati i četiri godine s obzirom na to da su radovi po stanu u toj zgradi dopušteni samo tijekom ljeta.

The New York Post piše kako nekretnine predstavljaju simbol kolateralne štete žestokih borbi između država nasljednica.

U stanu na Petoj Aveniji trenutačno je smještena stalna misija Srbije u UN. Ona se prostire na 3.650 kvadrata, ima dva dizala, osam kupaonica i 32 sobe. Pretrpjela je teško oštećenje na prvom katu kada je 1975. godine bačena bomba na podrumsko stepenište.

Posljednjih godina cijene sličnih nekretnina na toj lokaciji bile su između 28 i 36 milijuna dolara. List navodi da je zvao srpsku misiju u UN tijekom prošlog tjedna, ali da odgovora na pitanje o ovim nekretninama nije bilo.

Peta avenija (Foto: AFP)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se